Ето кой е българинът Димитър Маринов, който развя знамето ни на Оскар-ите

Отличието за най-добър филм на тазгодишните награди спечели лентата „Зелената книга“, в която една от ролите се изпълнява от българина Димитър Маринов. 

Димитър Маринов стана първият български актьор, минал по червения килим на най-големите филмови награди – „Оскар“. Сънародникът ни, който се прочу с ролята си в „Зелена книга“ (Green book) – отличен като най-добър филм, вдигна златната статуетка и развя националния ни флаг на сцената.

Десетки българи публикуват в социалните мрежи негови снимки и го поздравяват за огромния успех.

На сцената на „Долби Тиътър“ той дори се качи с българското знаме.

Димитър Маринов на сцената на

Преди време в интервю за предаването „Тази събота и неделя“ той сподели, че „Зелената книга“ е направен много прецизно, елегантно и приятно. 

„Това, което най-много впечатлява, е моралът на филма“, категоричен е Маринов.

„Когато се появих първия ден на снимачната площадка, режисьорът Питър Фарели ми каза, че причината да ме изберат не е късмет. Везните са наклонили в моя полза, защото в предварителното интервю за ролята съм бил себе си, а те са търсели точно такъв човек за филма. Независимо, че ние създаваме някакви характери, в „Зелената книга“ ние играем себе си.“

Каква всъщност е историята на Маринов? Един пример за американската мечта.

От биографията му става ясно, че е роден в София, от малък свири на цигулка и е завършил НАТФИЗ. Докато бил в казармата, Димитър е съден от военен трибунал по обвинение, че се е опитал да избяга на Запад. Все пак успява да завърши филмовата академия. През 1990 г. той пътува из Европа, Канада и САЩ като част от фолк джаз формация. Остава в Ноксфил, Тенеси като политически бежанец.

Работи различни неща – от мияч на чинии, прави четки. Свири на цигулка по заведения, бил е и барман. През 1996 г. успява да стане собственик на кафене, ресторант и кетъринг фирма.