30-годишното отмъщение на този баща ще те накара да скърцаш със зъби

30-годишното отмъщение на този баща ще те накара да скърцаш със зъби

Чували сме, че отмъщението се сервира студено. Чували сме, че е акт на най-чистата математическа прецизност. Сътворява се от най-добрите и логични мозъци, коства много време и усилия, но резултатът никога няма да се забрави. Отмъщението се твори с хладнокръвие, здрав разум и без особени емоции – те само пречат.

Сътворяването на подобен шедьовър обаче трябва да бъде известно и с още нещо – рядко носи удовлетворение. За Андре Бамберски обаче, това е единствената причина да продължи да живее. Той е бил способен да премести небето и земята за своята дъщеря Калина Бамберски. След като разбрал, че 14-годишната му дъщеря е мъртва, Андре вече знаел, че ще направи всичко, за да намери справедливостта. Неговото дете е било в дома на майка си и нейния нов съпруг Диетер Кромбач. Смъртта е внезапна и се случва на 9 юли, 1982-а година. Аутопсията не може да установи причината за смъртта, но Бамберски знае, че това е дело на Кромбач. За  това доказателство, мъжът се лишава от живот в продължение на 30 години. Това струва неговата работа, неговото семейство и приятели, както и още много други. Запознайте се с човека, на когото никога не искате да бъдете враг. Това е истинската история на мъжа, на родителя, на бащата.

Семейство Бамберски живее в Мароко през 70-те години на миналия век. Съпругата на Андре, Даниеле Гонин започва своята любовна афера с Диетер Кромбач – лекар, работещ за немското консулство. Когато семейството се мести обратно във Франция, Кромбач се настанява в Тулуза и продължава връзката с любовницата си. Една година по-късно, Даниеле напуска Андре и продължава живота си с новия мъж. Бившите партньори поделят попечителството на Калинка и Николас. Уговорката задължава таткото да пусне Калинка през лятото на 1982-а година при Кромбач и Даниеле в Германия. 

Вечерта на 9 юли, 1982-а година, Диетер поставя инжекция на Калинка, която съдържа висока концентрация на желязо и която често слагал на пациенти, приятели и роднини. Инжекцията е поставена, защото момичето страдало от анемия, поне по думи на лекаря. След оплакване и за лош сън, Диетер дал и приспивателни и след това напуснал стаята. На сутринта отишъл да я събуди за закуска, но се оказало, че момичето е мъртво. Пастрокът се обадил в полицията моментално. 

Диетер присъствал на аутопсията на момичето, където били установени и доста любопитни факти. Оказва се, че тя се е задушавала в собственото си повръщано, докато е била в безсъзнание. Налични били и разкъсвания във вагината, както и течност по краката ѝ, която по-късно били смятани за семенна. Ръцете и краката на момичето също имали синини. Не са били правени токсикологични тестове и причината за смъртта продължава да бъде неизвестна. Андре от друга страна отказвал да вярва в небивалиците, които съпругата споделя – глупави оправдания като „просто е било нейното време“ не минавали. Бащата подозирал повече Кромбач в изнасилване и убийство, отколкото в подобните абсурди. 

По негово настояване, немските власти направили допълнителни прегледи и установили, че версията на Кромбач не съвпадала. Съдебните лекари сметнали, че Калинка моментално трябва да е изпаднала в анафилактичен шок, изгубила е съзнание и след това започнала да се задушава. Обвинението в изнасилване обаче не било достатъчно убедително и по тази причина не се стигнало до съд. 

След многобройни молби и настояване на Андре, тялото на детето било изровено и последвала втора аутопсия във Франция. Тук обаче лекарите ударили на камък, защото половият орган на момичето бил премахнат. Без повече физически доказателства, Бамберски вече знаел, че дъщеря му е била изнасилена и ще трябва да го доказва по друг начин. Милионите въпроси започнали да се въртят в главата на съсипания родител. Дали Кромбач е бил защитен заради работата си в немското консулство? Дали има друга тайна кариера, която позволява по-сериозна протекция от немските власти? Дали въпросният орган наистина е бил изгубен по време на некадърната аутопсия? Твърде много въпроси за един обикновен човек, но не и за един ощетен родител.

Първата съпруга на немския доктор също умира в неизвестни обстоятелства. Моника Хенце е починала само на 24-годишна възраст. Тъщата споделя, че Кромбач редовно  заплашвал и заявявал, че ще убие дъщеря ѝ. През 1969-а година, Хенце се разболяла от мистериозна болест, която я оставила сляпа и няма и така до пълната парализа. По време на последните ѝ часове в болницата, именно съпруга се възползвал от своята власт и инжектирал съпругата си  отрова, която по-късно заявява, че е змийска. Лекарите пишат в картона, че причината за смъртта е церебрален кръвоизлив. Никой не заподозрял „опечаления“, а за обвинения изобщо не се говорило. 

Диетер продължил да се подхлъзва сам. През 1997-а година бил арестуван за изнасилването на малолетна пациентка. Неговата методика започнала да се разкрива. Лекарят упоявал своите пациентки и докато били в безсъзнание, ги изнасилвал. След като нямало никакво друго престъпление, той получил минималната присъда за действията си – 2 години затвор. 

Андре вече нямал какво да губи. Един ден се появил на входната врата на Кромбач и му заявил, че няма никога да го остави на мира. През 1995-а, немския лекар бил обвинен задочно за убийството на Калинка и бил осъден от френските власти. Междувременно таткото отишъл в Германия и започнал да раздава флаери, с които да предупреждава жителите да се пазят от Кромбач. Също така ги приканвал именно те да изискват правосъдието да се намеси още един път. За тези действия, както и за подаването на „фалшива информация“, бащата е осъден на 6 месеца затвор и глоба от 400 000 марки. Андре дори обикалял различните немски гранични пунктове, раздавал снимки на Кромбач и молел властите да внимават и да не позволяват на този човек да напусне страната, а да го арестуват, особено след като френския съд вече го е осъдил. Упоритостта се заплатила и Кромбач бил арестуван в австрийски влак през 2000-а година. Историята би могла да свърши до тук, ако немски съдия не заключва, че френският съд е действал незаконно. Същото важало и за Европейския съд, който трябвало да анулира присъдата и да заплати на Кромбач сумата от 20 000 долара. 

След като френската аутопсия доказала, че Калинка Бамберски умира в ужасяващи обстоятелства, Кромбач е осъден за убийство. Отново задочно на 15 години затвор, но отново във Франция. Германските власти отказали да го арестуват и задържат, както и да екстрадират обвиняемия.. Докторът дори се забавлявал и се наслаждавал на живота, яздейки коне, плавайки с яхта и още много други. Защо не се стигало до задържане? Немските власти смятали, че аутопсията не може да докаже убийство, историята на Кромбач се смятала за достоверна, а майката на Калинка продължавала да твърди, че той бил невинен – поне за онзи времеви период. 

Андре Бамберски вече знаел, че законите на двете страни не действат по никакъв начин. След като разбрал, че убиецът смята да замине за Западна Африка през 2009-а година, допускал, че всички шансове за справедлиство ще бъдат изгубени и провалени. Той започнал да търси помощ, но не споделял какво точно иска да прави. На неговия вик се отзовал косоварски имигрант на име Антон Краснияй. Той трябвало да отвлече убиеца, докато бил на балкона в собственото му жилище и след това да го прекара през френската граница. След това било необходимо само едно телефонно обаждане, може би и най-сладкото, което някога Андре е чувал. Кромбач бил на френска територия. Съкрушеният баща се обадил на властите и заявил, че убиецът на дъщеря му очаква своята присъда. Кромбач наистина бил във Франция, добре набит, но поне жив и вече готов за съдбата си на убиец. 

През 2011 година, Даниеле Гонин свидетелства във френски съд, заявявайки, че смята Диетер Кромбач за убиеца на дъщеря си. Тя вярвала, че докторът редовно упоявал нея и дъщеря ѝ, без да имат някаква представа какво се случва. Допълнителни медицински тестове доказали версията на майката – Калинка е била упоена и след това изнасилена. За насилствените действия на Кромбач, довели до непредумишлената смърт на момичето, той получил 15 години затвор. Андре Бамберски бил осъден на една година затвор за отвличане през май, 2014 година. Той не съжалява за действията си и на гроба на дъщеря си казал „Калинка, видя ли? Обещах ти, че ще има справедливост. СЕГА вече можеш да почиваш в мир.“. 

Ако се чудите защо момичето носи името Калинка, това най-вероятно има връзка с полските корени на бащата. Стореното от този човек едва ли може да се смята за изненада. Когато един мъж стане родител, той вече е дал живота си за своето дете. Тежко на тези, които отнемат най-ценното на един родител. Подобни случаи има и в България, но за жалост там все още няма щастлив край, нито развръзка. Нека не забравяме, че Тодор Деянов продължава да печели дела срещу държавата и вече доста години се опитва да открие своя отвлечен син Съвестин, изчезнал през май, 1997-а година. Неговата история може да намерите в интернет и също като нас да се надявате, че този човек ще открие отдавна изгубения си син. В интервю преди години, Тодор Деянов заяви, че няма да иска нищо от момчето си, просто ще го помоли за прошка за това, че не е успял да го намери по-рано.