Разсекретиха най-голямата с*кс колекция със средновековна еротика

Библиотеката на Великобритания дигитализира колекция от еротични произведения от XVII-XX век, съобщава The Guardian.

В резултат на усилията на библиотекарите, за гражданите са станали достъпни материали от така наречената частна папка, съставена от еротични творби и изображения от XVII-XX век. Преди това тези материали са съхранявани в тайна зала на библиотеката, а достъпът на посетителите там бил ограничен поради специфичното съдържание. Колекцията включва не само творби от еротичен характер, но и хроники на живота на проститутки, редица произведения на Маркиз дьо Сад, микрофилми от еротични сцени със сексуален характер.

Мади Смит, куратор на колекцията, заявява, че в момента гражданите са станали по-толерантни към еротиката в нейния най-широк смисъл, включително творби с хомосексуална тематика. В резултат на дигитализирането, произведенията ще бъдат достъпни за широка аудитория, включително студенти и посетители на читалните на филиалите на библиотеката в Лондон и Йоркшир.

Според Андриан Едуардс, ръководител на фонда за печатни материали, тази колекция позволява да се изучават промените в човешката сексуалност в продължение на три века.