Богатите китайски лекенца тънат в лукс, не мислят да работят и не искат да чуват за родината си (СНИМКИ)

Не е тайна, че през последните няколко десетилетия Китай е достигнал до главозамайващи височини в икономиката. Всичко това несъмнено не би могло да не засегне благосъстоянието на китайското население.

Както показват рейтингите и изтъкнатите списания, именно Китай сега заема едно от водещите места по отношение на броя на милиардерите и техните наследници отдавна са престанали да бъдат в сянката на родителския успех и уверено продължават да тероризират останалата част от „земното“ китайско население.

„Фьордаи“ или „издънки от второ поколение“ – така китайците наричат ​​наследниците на най-богатите хора в страната.

Всички тези млади мъже и жени отдавна се отличават в една голяма група, която стои изолирана, от една страна генерира много недоволство и клюки около себе си, а от друга страна, е логичното бъдеще на КНР.

Фьордаи не са свикнали да се лишават от ​​нищо, смучат парите на родителите си и всичките им приключения и емоции са щедро описани в социалните мрежи.

Тук ще намерите и екзотични курорти, уикенди на яхти, собствен зоопарк и най-скъпата кола в света. Не един месец не минава  без нови горещи новини в медиите за пореден наследник, който публично изгаря пари, а след това организира състезания със спортни коли на оживен път.

Ясно е, че за трудолюбивите хора от Китайската народна република, които не са разглезени от такъв лукс, този стил на живот е досаден фактор, защото не прилича на обикновения начин на живот в страната и по-скоро отговаря на западните реалности.

Трябва да се отбележи също, че  общественото мнение не е на страната на богатите лекенца – дори самият Си Дзинпин, който оглавява комунистическата партия на страната, говори отрицателно относно „златната младеж“, като ги прикани да мислят за истинския произход на тяхното благосъстояние и в същото време за елементарното приличие в обществото.

Самите галеници на съдбата, изглежда, не са особено развълнувани от това. Много от тях абсолютно не се интересуват от бизнеса, в който се занимават техните родители (тежка индустрия и недвижими имоти) и нямат никакво намерение да работят в бъдеще за по-нататъшното му развитие.

Основното хоби на Фьордаи днес е т.нар. „Ангелски инвестиции“, т.е. инвестиции в областта на модерните технологии в Силиконовата долина. Ясно е, че такива сделки се смятат за една от най-рисковите и в половината от случаите не носят никакви резултати, но „златната младеж” е твърдо убедена, че зад тях е цялото бъдеще, защото само за последната година тези инвестиции възлизат на повече от 500 милиарда долара.

Много Фьордаи се оплакват, че постоянно чувстват натиска на обществото и неговата омраза към тях, така че се опитват да не отиват на места, където са „обикновените“ хора. Може би затова около 70% от „златните младежи” имат различно гражданство, учат в чужбина и не искат да се завърнат в родината си.