Спасете близките си! Как да се справим веднъж и завинаги с досадното хъркане!

Хъркането е сериозен проблем за много хора, но малко от тях съзнават на какво се дължи то и че може да е признак на по-сериозни заболявания

Да те сръгат в ребрата, докато спиш не е никак приятно, особено предвид факта, че никой не прави избора да хърка – това просто се случва.

Докато спим, мускулният тонус в цялото тяло се отпуска, включително и в горните дихателни пътища.

Ако там има някакво запушване или стесняване на дихателните пътища, потокът от въздух може да предизвика резонансни вибрации на меката тъкан в горната част на гърлото. Това от своя стана води до така характерното хъркане.

Запушванията, предизвикващи хъркане могат да са най-различни – една от най-често срещаните причини е наднорменото тегло, тъй като при това се натрупва допълнително количество мастна тъкан по врата, която с тежестта си издърпва мускулите на отпуснатото гърло по време на сън и те стесняват дихателните пътища. Ако някога сте имали гост за през нощта, който звучи като моторна резачка след нощен купон, вероятно сте осъзнали, че алкохолът също е много типична причина за хъркането – алкохолът е релаксант, а по-отпуснатото гърло води до по-силно хъркане.

Други проблеми, които водят до хъркане са запушвания на носа, вследствие на алергии, възпалени сливици или анатомични проблеми, като извита ноздра (обичайно вследствие на счупен нос), уголемен език или аденоиди (лимфна тъкан разположена между задната част на носа и гърлото). Може да се причини и от хронични инфекции на горните дихателни пътища, особено синузити. Някои хора избягват да спят по гръб, тъй като това изглежда влошава хъркането – това се дължи на факта, че в тази поза езикът пада назад и притиска дихателните пътища.

Каквото и да причинява хъркането, то само по себе си не е заболяване – но определено е симптом на нещо. „Когато някой хърка, той изразходва прекалено много енергия, за да диша,“ обяснява експерта по сън М. Сафуан Бадр (M. Safwan Badr). „Хъркането е като треската – тя ти показва, че нещо се случва, но не ти казва точно какво.“

Затова обичайният съвет е да се потърси консултация с лекар, ако хъркането ви притеснява – или по-вероятно друг човек, който живее под същия покрив. За затлъстели хора първата препоръка е да се опитат да свалят някой друг килограм, тъй като дори леко понижаване на теглото може значително да намали честотата и интензитета на хъркането.

Ако хъркате само докато сте по гръб, т.нар. позиционна терапия може да помогне – тя не премахва хъркането, но вместо това ви помага да разположите тялото си през нощта така, че да не заспивате по гръб. Най-простата форма на такава терапия е пришиването на тенис топка на гърба на пижамата ви. Освен това на пазара се предлагат вибриращи устройства, който се връзват за тялото – за врата или гърдите – които могат да ви обучат да спите на една страна, при което се постига оптимален въздушен поток през дихателните пътища.

Напоследък на пазара се появиха носни лепенки, които държат ноздрите по-разтворени и често се предписват като средство за борба с хъркането. Но според Бадр, те не помагат много за проблема, тъй като запушването си остава, дори ако лепенката приглушава хъркането и го прави по-тихо. „Те може да повлияват или не акустиката, но не и на механиката на дихателните пътища и съответно причината за проблема.“

Има и други устройства, които могат да помогнат, но преди да инвестирате в нещо по-инвазивно трябва да знаете точната причина за вашето хъркане. „Има орални устройства, както и такива в носа за постигане на продължително налягане в дихателните пътища (nasal continuous positive airway pressure – nCPAP), които представляват механични апарати, които предотвратяват пропадането на езика и мекото небце назад към горните дихателни пътища,“ коментира Лин Де’Андреа специалист, специалист по сън от Scientific American.

Едно нещо обаче е сигурно – ако хъркането ви е проблем, то със сигурност трябва да го обсъдите с вашия лекар, тъй като това може да е признак на нещо по-сериозно, като например заболяване наречено сънна обструктивна апнеа (obstructive sleep apnoea), пише офнюз.бг. Освен в това в момента съществуват толкова много различни методи за лечение и повлияване на този проблем, че фактически нямате оправдание просто да бездействате и да оставяте хората живеещи с вас да се мъчат да заспят, докато хъркането ви тресе вратите на гардеробите.