ВСЕКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ИСТИНАТА ЗА ТОЗИ АВТОМОБИЛ! СПОДЕЛЕТЕ!

На вярно по-младите наши сънародници не знаят, но и в България сме имали автомобилостроене, макар за кратко и в не особенно големи мащаби, за съжаление.

А знаете ли кой е първият български автомобил? Знаете ли как е изглеждал?

Той е сглобен през 1960 г. в завод „Балкан” в Ловеч. За макет е използван лек автомобил VW.

Изработено е работещо копие на напълно действащ, доставен оригинален мотор.

Цялата схема е разчертана върху една много голяма маса в мащаб 1:1 – колкото е бил автомобилът в действителност, толкова са били големи чертежите на всички негови части и детайли. От тях се копират всички размери за изработването на шаблон, а след това се изготвя дървен макет.

Последната фаза от процеса е свързана с разрязването на дървения модел на отделни части. На тях се отливат метални щампи за външните форми на каросерията. Изковаването на отделните компоненти на каросерията от тънколистна ламарина се е извършвало изцяло ръчно – с помощта на дървени чукове върху кожени възглавници, пълни с пясък.

Първите ни авто-строители не са разполагали с почти никаква професионална техника, с която да произвеждат серийно подобни автомобили, но са се опитали да вършат всичко на ръка и са успели, защото „Балкан”-ът е бил в движение и гордост за всеки българин!/bgspomen.com

Коментари