ТОП ЛЕКАР СЕ ВЪРНА ОТ СМЪРТТА, ВИДЯЛ Е ВСИЧКО! РАЗКРИ ВЕЧНАТА ИСТИНА ЗА ОНИЯ СВЯТ!

Краткото пътешествие към небето на неврохирурга Ибън Алекзандър от университета на Вирджиния и преподавател в Харвардското медицинско училище в САЩ започнало с главоболие.

През ноември 2008 г. бактериален менингит бързо поразил областта от мозъка му, която отговаря за чувствените възприятия и съзнателното мислене.

„В продължение на седем дни лежах в дълбока кома”, спомня си ученият.

В същото време неврохирургът се озовал в „друго измерение на Вселената, за съществуването на което дори не съм и мечтал”.

Там д-р Алекзандър видял „големи, пухкави бяло-розови облаци”, които плували по „дълбокото синьо-черно небе” и „прозрачни блестящи създания”, които доста се отличавали от всичко, с което се е сблъсквал на нашата планета.

Изглежда, неврохирургът не бил сам. Спътница му била млада жена с високи скули, дълбоки сини очи и златистокафяви къдрици, която била една от „пеперудите” и говорела с него, без да произнесе нито дума.

„Винаги си обичан и си заобиколен от грижа – казала красавицата на бащата на две деца. – Няма от какво да се боиш. Нищо не можеш да сториш неправилно.”

Своята история заедно с опит за обяснение Ибън Алекзандър е описал в книга, излязла на пазара в САЩ на 23 октомври. Откъси от нея, публикувани в сп. Newsweek, вече са причината за разгарянето на новите стари спорове за живота след смъртта.

Скептиците първо се усъмнили, че става дума за свръхестествен момент. „Имал е ярък сън, нищо повече – е мнението на един от посетителите на сайта на Newsweek. – Във всеки случай личният опит не може да бъде доказателство.” Нюйоркският блог Gawker в типичния си саркастичен стил предложил да се сравни този разказ с виденията на рая под въздействието на ЛСД.

Намерили се и такива, които смятат, че ученият наистина е бил на небето. Според някои оценки 3% от американците са преживели т.нар. отвъден опит и мнозина от тях разказвали нещо подобно. Други твърдят, че това е доказателство за съществуването на задгробен живот.

Обикновено такива хора акцентират върху факта, че науката заобикаля въпросната тема. Но това не отговаря на истината. Например психологът от Колумбийския университет в САЩ Дин Мобс е публикувал статия в сп. Trends in Cognitive Sciences, в която доказва, че отвъдният опит представлява резултат от неправилно функциониране на мозъка.

„Смятам, че нашият мозък е способен да рисува ярки сцени, особено при силна намеса и в резултат на травми – твърди ученият. – Мозъкът се опитва да даде друго тълкуване на ставащото.”

Според Мобс швейцарският невробиолог Олаф Бланке успял по изкуствен път да създаде извънтелесен опит чрез стимулиране на определени точки в мозъка.

Мобс отбелязва също, че пред лицето на големи опасности организмът може да отделя голяма доза опиати и техният ефект – еуфорията – е подобен на това, за което разказват върналите се от оня свят. Много хора, качвали се на небесата, дори не са били на границата между живота и смъртта, докато повечето, които наистина са преживели клинична смърт, не помнят нищо./Megavselena.bg