Какво ще се случи с тялото ви, ако спрете алкохола за 30 дни

Повечето хора смятат, че алкохоликът е човек, който пие от сутрин до вечер и е постоянно с бутилка в ръка, спи на пейка или иска да вземе още дузина питиета, за да се напие. Същото това мнозинство обаче не се съгласява да изключи алкохола от живота си на каквато и да е цена дори и да е само по 1 чашка вино или бира на ден

Статистиката е сурова: всеки трети човек на възраст между 20 и 40 години пие поне веднъж седмично. Това изключва чаша вино на обяд или вечеря и традиционна бирена бутилка пред телевизора. Тялото умира с алкохол по-бързо, отколкото си мислите!

спиране на алкохола за 30 дни

Бърз тест за алкохолна зависимост

Малък тест, състоящ се само от 4 въпроса, е разработен през 1984 г.

от д-р Джон Едвинг. Признати от специалистите по лечение на наркотици и опиати го използват в повечето страни като инструмент за подпомагане на идентифицирането на 9 от 10 зависими от алкохол.

Отговорете на въпросите по-долу.

спиране на алкохола за 30 дни

Мислили ли сте някога да пиете по-малко?
Ако някой ви критикува колко пиете, дразни ли ви?
Чувствали ли сте се някога виновен или съжаляващ за алкохола, които сте изпили?
Случвало ли ви се  някога да пиете сутрин алкохол, за да се успокоите?

спиране на алкохола за 30 дни

Така че, ако сте отговорили утвърдително поне на един въпрос, тогава най-вероятно имате проблеми с алкохола или сте в начален стадий на алкохолизъм . Струва си да помислим за посещение на специалист!

Сигурни сме, че читателите ни не говорят за такива проблеми. Но ние предлагаме на тези, които искат да пробват това, няма да съжаляват

Определете датата за себе си (от понеделник или не – решавате вие) и пребройте 30 дни, през които да се въздържате от пиене на алкохол . Напомняме: абсолютно всякакъв алкохол! Сухото вино и бирата също са забранени.

За да улесните проследяването на напредъка, прикрепете към хладилника лист хартия с календар, където ще поставите отметка за всеки трезвен ден. Предизвикателството е много забавно, повярвайте ми! Между другото, по същия начин можете да се принудите да се въздържате от сладкишите.

Влияние на алкохола

Още след 2-3 дни абсолютна трезвост, тялото ще започне да усеща  метаморфозите, които започват да се появяват в него.

спиране на алкохола за 30 дни

Здравият сън

Ще спите и то достатъчно! Въпреки факта, че алкохолът помага по-бързо да заспите, качеството на съня значително се влошава. Често измъчван от кошмари, от желание за уриниране, човек става през нощта тревожно и не се възстановява добре

Ясна глава

Без въздействието на алкохола, мозъкът функционира до пълния си потенциал. Мисленето става по-лесно, паметта се подобрява, главоболието и замаяността изчезват.

Нормален апетит

Алкохолът повишава апетита с 30%, нарушава възприятието на мозъка на стомашните сигнали за насищане. Никога няма да отслабнете, ако сте свикнали да празнувате петък с чаша бира с приятели.

Здравият тен и лигавиците

Алкохолът изсушава кожата, кожата става груба и сива, започват да се появяват капиляри, появява се характерно подпухналост. За жените това е особено важно, тъй като в крайна сметка кожата остарява 5 пъти по-бързо.

Имунитетът работи с пълен капацитет

Алкохолът значително подкопава защитните сили на организма. Но след 30 дни живот без алкохол, имунната система е напълно възстановена.

Намаляване на риска от рак

Алкохолът с 10% увеличава риска от рак на гърдата, ларинкса, дебелото черво и ректума. Процентът на риска за черния дроб е трудно да се определи, тъй като черният дроб е най-засегнат от алкохола.

Подобряване на интимния живот

Алкохолът влияе на половите хормони: намалява ефикасността при мъжете (до импотентност) и либидото при жените. Увеличава риска от безплодие 

Отслабване

Алкохолът запазва влагата в тялото, предизвиквайки подпухналост. В комбинация с вредното въздействие върху центъра на апетита и калорийното съдържание на самия продукт, това неизменно води до увеличаване на теглото. След като се откажете от алкохола, излишното тегло се оттегля от само себе си.

Нормализиране на чернодробната и бъбречната функция

До края на предизвикателството черният дроб е напълно почистен. Бъбреците ще се върнат към същия ритъм на работа, честото желание за уриниране и неприятна миризма ще изчезнат.

 

И ще спестите пари ! Изчислете колко пари харчите месечно за алкохол, особено добър. И ако пиете нещо, тогава още повече – защо?

Въпросът за жаждата за алкохол у нас е твърде болезнен. Надяваме се, че няма да го пренебрегнете и да споделите статията с приятелите си!