След толкова години: Стефан, който оказа първа помощ на Шумахер с разтърсващи разкрития!

Пет години след ужасния инцидент, който промени коренно живота на Михаел Шумахер и всички около него, проговори един от хората, оказали първа помощ на легендата.

Стефан Бозон е ръководил спасителния екип, който на 29 декември 2013 г. получава сигнал за „падане с тежки последствия“ на скиор в курорта Мерибел, във френските Алпи.

Едва сега, толкова време по-късно, Стефан се съгласи да каже няколко думи около инцидента и първите действия на екипа тогава, пишe Dir.

bg.

Пред немската агенция „Focus“ французинът разказа:

„Шумахер имашe късмет от гледна точка на това, че хеликоптерът изобщо успя да стигне до мястото. То е трудно достъпно, наоколо има писти и наклонът не е малък. Никога няма да забравя гледката, както и камъкът, от който Михаел бе паднал. И този, в който се бе ударил.

Разследването установи, че той и синът му са карали извън обозначения за скиорите периметър. И въпреки това последствията далеч нямаше да са толкова сериозни, ако в този ден, както и в предишния, имаше снеговалеж.

Вместо това снегът върху камъните бе много тънък, едва ги бе покрил. Шумахер не е видял камъка от снега, но той не е бил достатъчно дебел, за да омекоти пък удара в него. Това е малшанс, но от друга страна – казвам отново, Михаел има огромен късмет, че хеликоптерът изобщо стигна до него и успя бързо да го откара в клиниката за животоспасяваща операция.

Принципно от базата на хеликоптера в Куршевил до Мерибел се стига за минути, но специално това място е неудобно за достигане и кацане.

Медиците от хеликоптера също имаха огромни трудности да окажат първа помощ и да транспортират Шумахер пак заради мястото.“

Бозон спира да говори, когато въпросите са за състоянието на самия Михаел, когато го намира екипът.

Той не иска да дава храна за повече слухове, статии и неверни информации:

„Ще кажа само, че при пристигането ни на мястото там вече имаше други хора – скиори, както и служители на ски пистата. Никой от хората, отговарящи за пистата, не носи вина. Михаел и синът му са били в зона, която не е обезопасена.“

Запитан дали е бил търсен от близките на Шуми, за да не му позволят да дава интервюто, Бозон отрича. Казва, че му е било трудно да говори по темата и не желае да го прави за в бъдеще.

„Одобрявам това, което прави семейството му – коментира Стефан. – Той има нужда да бъде оставен на спокойствие, те също. Убеден съм, че това са били пет ужасно мъчни години.“