Брутално нагла мода в кражбите на коли по празниците! Ето как да се предпазим!

На мода се връща стара уловка за кражба на автомобили, която е била популярна през 2011 г., предупреждава полското издание Wp.moto. За щастие на метода може да се противодейства лесно.

Схемата е проста, но ефективна.

Водачът сяда в колата и при потегляне чува странно чегъртане, което чийто източник най-често е някое от задните колела.

Шофьорът слиза, за да провери дали всичко е наред, но обикновено не гаси двигателя, а криещият се наблизо крадец използва момента и се мята вътре, след което отпрашва или задига каквото може от купето.

Звукът идва от обикновена пластмасова бутилка, поставена между гумата и подкалника така, че да не се вижда веднага. Такива кражби по правило стават в паркингите на търговски центрове, където крадците могат да следят жертвите си необезпокоявано, пише факти.бг. Престъпниците знаят разположението на охранителните камери, използват техните „слепи“ зони и старателно крият лицето си с качулка или шал.

Защитата от старата-нова схема е елементарна – просто ключовете не бива да се оставят на таблото. Това важи с двойна сила за собствениците на модерни автомобили със системи за безключов достъп. През зимата много такива водачи държат дистанционното в джобовете на връхни дрехи, които мятат на задната седалка.

Коментари