Тази дупчица на капачката не е, за да гризете капачката-Тя има специално предназначение и ще се шашнете, когато видите какво!

Химикалката е едно от най-често използваните пособия в училище и на работното място. Просто я ползваме без да се замисляме за нея.

Всички познаваме и най-разпространените такива – съвсем обикновени с капачка.

Знаете ли обаче, че на върха на тази капачка има малка дупчица? Едва ли.

От 1991 г. е така, защото компанията BIC прави това нововъведение в своя модел Cristal Pen. След това този пример е последван и от други производители.

А причината е… безопасност! Да, може и да звучи странно, но този малък отвор е спасил стотици човешки животи досега! Чудите се как е възможно това? Ами представете си как малките деца много обичат да пъхат в устата си всякакви предмети, а понякога и да ги поглъщат. В случая с химикалката и възрастните не остават по-назад, защото, докато сме съсредоточени върху някаква мисъл или дейност, несъзнателно дъвчем обратния ѝ край, където най-често сме поставили капачката. А тя лесно може да попадне в трахеята и да предизвика задушаване!

Именно там помага малкият отвор, позволявайки на малко количество въздух все пак да бъде вдишано до момента на оказване на адекватна първа помощ.