Седмичен любовен хороскоп за периода от 10 до 14 декември-Нестихваща романтика преди Коледа за 3 зодии

 

Овен
Овните ще имат нужда да бъдат разбрани и да говорят, ама наистина много да говорят. А още по-хубаво е, че ще бъдат разбрани както от половинката, така и от други близки.

Така че, Овни, не се свенете!

 

Телец
На Телците им е време за малко социален живот, което ще се усети най-силно след сряда. Греяно вино и джинджифилови курабийки звучи като перфектната вечер за края на седмицата, нали?

 

Близнаци
Близнаците са настроени на „смела“ вълна.

Ще искат да изпробват нови неща, сякаш за да създадат още ярки спомени от изтичащите дни на годината. Ярко червило, ново заведение или неизпробвана секс поза – Близнаците ще търсят разнообразие на всички фронтове.

 

Рак
Твоята независимост ще се отрази благотворно както на душевността, така и на връзката ти. През последно време половинката може да се е чувствала някак задушена от цялото това коледно настроение, семейни вечери и уют.

 

Лъв
Партньорът ще се чувства привлечен от нестихващата ви енергия, която сякаш струи от вас. Вие пък ще сте в настроение за малко игрички и ще го държите в напрежение, правейки се на недостъпни. Интересна седмица се очертава.

 

Дева
През новата седмица Девите ще са обзети от доста палаво настроение. Ако обаче половинката не долови техните сигнали, не е изключено представителките на зодията да си потърсят друг отдушник и да започнат лек флирт.

 

Везни
Везните имат нужда от повече близост, тъй като се чувстват пренебрегнати. Сутрешен секс, страстна целувка за „добро утро“ или нещо подобно би оправило настроението на Везните.

 

Скорпион
Скорпионите ще се радват на хармонична седмица с добра комуникация. Разбира се, един Скорпион винаги крие някакви изненади, особено в леглото, така че спокойствието може да е само привидно.

 

Стрелец
Определено няма да сте в настроение за любов под каквато и да е форма. Разсейте негативните мисли, правейки каквото ви е на сърце – хубава книга, купон до ранни зори, готвене или коледни филми.

 

Козирог
Най-вероятно графикът ви е адски натоварен, дори толкова, че ще ви се иска да зарежете всичко към средата на седмицата. Но не го правете, защото много неща зависят от изпълнението на задачите ви.

 

Водолей
Не анализирайте всяка житейска ситуация, в която попаднете през новата седмица, особено ако е свързана с любовния ви живот. Драматизмът ви ще е в повече, така че имайте едно наум.

 

Риби
Дайте си почивка, налейте си чаша червено вино и забравете за всички проблеми. Ако половинката ви има общо с лошото ви настроение, може би е време за разговор.