Правилата, които принцеса Даяна промени завинаги в кралското семейство

Като представител на аристократично семейство Диана Спенсър е била перфектен избор за принцеса. За краткия си живот тя успя бързо да засенчи други членове на кралското семейство с действията и поведението си.

Благодарение на нея образът на принцеса спря да се възприема като нещо недостъпно и високоморено. Тя показа на хората, че не е звезда от друга галактика, а обикновен човек.


Как Лейди Ди разби кралския протокол и как се отрази на британското кралско семейство.

 

1. Сама избира годежния си пръстен

Допреди годежа на Даяна с Чарлс всички кралски булки са получавали пръстени, в които са инкрустирани камъни от семейните бижута на свекървата. Годежният пръстен на кралица Елизабет II е направен от най-чистия диамант, взет от една от тиарите на принцеса Алис, която е майка на съпруга й принц Филип.
Принцеса Даяна се отклонява от тази традиция и избира пръстен от каталог. След смъртта й всички нейни бижута са пренесени в наследство на от Катрин, херцогинята на Кеймбридж, съпруга на принц Уилям.
 

2. Става първата жена в кралското семейство, която ражда извън двореца

Жените от британското кралско семейство раждали бебетата си у дома в специално оборудвани стаи за това. Кралица Елизабет II следва това правило, но не и снаха й. Принцеса Диана роди и двете си деца в болница, нарушавайки тази традиция. Кейт Мидълтън последва нейния пример и роди всичките си 3 деца в същата болница, където е роден съпругът й. На две от изписванията й, Катрин носеше рокли, които много приличаха на следродилните рокли на Даяна.
 

3. Тя решава как да възпитава децата си

В предишните кралски поколения е било съвсем нормално майката да не прекарва много време с децата си, а при пътуванията на родителите зад граница малките принцове и принцеси не ги придружават. Например, когато принц Чарлс е на 2 години, той остава със своите баби и дядовци, докато родителите му заминават за Малта. Освен това изразяването на родителски чувства на публични места също се е считало за неприемливо.
Принцеса Даяна се отклонява от тези формалности и отглежда децата си по различен начин. Тя е против дългите раздели и затова от малки Уилям и

Хари пътуват заедно с родителите си при официалните си посещения зад граница.

Тя не се страхува да изразява публично своите топли майчини чувства и непрекъснато прегръща децата си. Преди нейните промени наследниците на трона получавали домашно образование преди официалното си обучение в различни учебни институции. Принц Чарлс е обучаван от гувернантка до 8-ия си рожден ден, но за Даяна това е недопустимо. Уилям и Хари стават първите наследници на престола, които посещават детската градина.

Принцеса Даяна искала децата й да имат колкото се може по-нормално детство. Посещенията на лунапарк и возенето на въртележки не е непознато за нейните момчета, както и носенето на дънки и тениски, както и използването на обществения транспорт. Не се страхува да ги заведе в различни приюти и болници, за да видят какъв е животът извън двореца.

Всички тези навици, налагани от нея при отглеждането на децата й, бяха приети от принц Уилям и съпругата му. Двамата почти навсякъде пътуват с техните наследници, които също като родителите си посещават детска градина, а Уилям често ги взема оттам сам.

Допреди няколко десетилетия комуникацията между малките принцове и принцеси с бабите и дядовците им, които няма кралско потекло, е било недопустимо, но първородният син на Даяна промени тази традиция, позволявайки общуването между децата си и родителите на Катрин.

 

4. Много е отворена към „обикновените“ хора

Името на принцеса Даяна е пряко свързано с благотворителност. Много хора посещават болници и извършват хуманитарна дейност, но тя е единствената, която го прави с изключителна искреност и откритост. Ето защо обществеността я нарича „принцеса на народа“.
Тя прегръща пациенти, заразени с ХИВ, когато все още има много страхове по отношение на безопасността на това действие, посещава болни хора в колонията на прокажени, бори се за забраната на противопехотните мини и помага на бездомници и на възрастни хора.

Връщайки се към темата за прегръдките, според протокола е забранено да се докосват членовете на кралското семейство, но принцеса Даяна често нарушава това правило и прегръща деца и болни хора. Принц Уилям и принц Хари следват примера на майка си – посвещават много време на благотворителност и често прегръщат деца, пациенти в болници и дори понякога си правят селфи с тях.

 

5. Не се страхува да изрази чувствата си

Пресата преследва принцеса Даяна навсякъде. Папараците дебнат всяка нейна крачка и жест. Въпреки този факт лейди Ди винаги е била много искрена с журналистите – понякога дори прекалено много. През 1995 г. тя тайно дава интервю, в което признава, че има някои трудности в брака си. Скоро след това се развеждат. За щастие семейният живот на синовете на принцеса Даяна е много по-щастлив от нейните. И двете й деца се опитват да бъдат искрени като майка си. Уилям и Кейт публикуват снимки на децата си в официалната страница на кралския двор в Instagram и с радост дават интервюта. Меган Маркъл беше първата дама, която сподели подробностите за любовната й история с Хари пред медиите, преди още Кенсингтън Палас да потвърди връзката им.

 

6. Експериментира с външния си вид

Въпреки стриктния кралски дрескод Даяна продължава да експериментира с него дори на официални събития. Принцесата успява винаги да изглежда елегантна, модерна и просто красива. Не се страхувала да експериментира, носейки тиара като огърлица. Лейди Ди стана първата жена от британското кралско семейство, която носи панталони на официално събитие. Принцесата на народа обича черния цвят и често избира тоалетите си в тази багра, въпреки че членовете на кралското семейство носят черно само при погребения и по време на траур.

 

Как тези действия засягат монархията?

Благодарение на принцеса Даяна, която приживе обича да казва: „Следвам сърцето си, а не главата ми. Това обаче често причинява проблеми. Но трябва да има някой, който да бъде по-близо до хората, да ги обича и да им показва тази любов“, кралицата и нейните приближени научиха един важен урок. Съществуването на монархията в Обединеното кралство напълно зависи от общественото мнение.

След нея кралското семейство стана по-отворено. Преди 20 години беше трудно да си представим, че кралицата ще „скочи“ от хеликоптер заедно с Джеймс Бонд на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012-а.

 

Държавните чествания вече не се провеждат в затворени церемониални зали, където се влиза само с покана. Вместо това те се случват пред двореца, където всички лондончани са добре дошли.

Нарушаването на протокола от Даяна сложи начало на нова ера за монархическата фамилия, която трябваше да се промени, да стане по-обикновена и по-свързана с поданиците си. Принцесата показа на целия свят, че членовете на кралското семейство не са консервативни сноби, а са същите хора със собствените си радости и скърби.