Падна голяма и сензационна мистерия, свързана с Христос и… канабиса

Действието на медицинската марихуана бавно се превръща в тема табу. Някои държави я легализират, други предпочитат да стоят настрана от наркотика. Но какво ли ще е мнението на последните, когато бъде доказано, че дори Исус е използвал масло от канабис, за да миропомазва и лекува своите последователи?

На всички историци е ясно, че Христос е използвал специални масла, чиито състав е мистерия, но според някои експерти, канабисът е бил в основата им. 

Пред в.

„Дейли Стар“, историкът и журналист Дейвид Биененсток споделя, че марихуаната било доста разпространено и добре познато растение през онези времена: „Те са били добре запознати с начина на отглеждане на стръковете, а медицинските му свойства не са били тайна“.

За да действа маслото, то трябва да бъде добре нанесено върху кожата и попито от нея. Също така е добре да съдържа и високи количества канабис. Днес, подобно лечение е използвано при страдащите от епилепсия, които третират болестта си с масло, приготвено по определена рецепта, която, учудващо прилича на едно друго упътване за употреба от Библията.

Изход 20: 20-25:  „Тогава Господ рече на Мойсей: Вземи следните фини аромати: 500 сикли от течна смирна, половината от благоуханната канела, 250 сикли от q’aneh-bosm (канабис), 500 сикли от касия и капка зехтин. Смесете ги в свещено масло за миропомазвадне, ароматна смес, работа на парфюмерист. Това ще бъде свещеното масло за помазване“.

А в евангелието на Марк, глава 6:13 пише: „Те прогониха много демони и помазаха мнозина, които бяха болни, със свещеното масло и ги излекуваха“.

Всичко това обяснява множество от чудесата, които Исус е вършил, тъй като маслото от канабис лекува почти всичко – от кожни болести и глаукома, до невродегенеративни състояния и множествена склероза.

Христос обаче не е бил първият, който е открил топлата вода или полезното действие на марихуаната върху организма на човек и го е използвал за свещени ритуали. Всъщност, то датира още преди Християнството да съществува като религия.

Растението е било познато и на древните египтяни. То може да бъде открито в гробницата на Рамзес Втори. А през 1400 година преди новата ера, в индуистки текст, канабисът се споменава като свещено растение.

Критиците на тази теория, твърдят, че растението q’aneh-bosm, което се твърди, че е канабис, е всъщност блатен аир.

Дейвид Биененсток и останалите поддръжници на версията обаче смятат, че това е цензура или умишлена промяна в текста, която подвежда читателя. И не само – в множество религии, канабисът със сигурност е бил използван за лечение, така че едва ли ще е нещо странно, ако и Исус е прибягвал до неговите лечебни възможности.

Източник: dnes.bg