Какво ми се случи месец след като спрях да ползвам Фейсбук?

Преди месец се сблъскват с трудности в живота ми и разбрах, че трябва да направя нещо по въпроса. Цялата изминала година изпитвах буря от емоции, постоянна нерешителност, депресия и тревожност.

Не можех да разбера какво не е наред. Тренирам йога всеки ден, ядох здравословна храна …

Но защо не се чувствах като, че минавам през поле от розови цветя и дъги?

 

Моите профили в Инстаграм и Facebook със сигурност ще ви убедят, че животът ми е перфектен – спокойни йога снимки, вкусна и здравословна храна, но зад тази фасада в мен се криеше дълбока и силна болка.

И тогава, когато пристигнах на място, където напълно владее мрака, където не мога да отида по-долу тогава, когато бях преуморена от всичко реших да се откажа от социалните мрежи.

Дали животът ми се промени драстично? Със сигурност ще ви отговоря не, но се чувствах много по-добре.

 

Ето какво ми се случи:

1. Престанах да се сравнявам с другите

 

Естествено ни е заложено в природата да се сравняваме с другите хора около нас, но социалните мрежи успяват да засилят тази нужда повече от обичайното.

Социалните мрежи „правят“ живота на всеки бляскав, особеноно при тези, където ще срещнете снимки от йога, упражнения и здравословна храна.

Но само, защото някой прави снимки от всяко ходене в залата, не означава, че този човек има по-добър живот от вас. Само, защото някой знае как да позира пред камерата, не означава, че в края на деня се чувства добре в кожата си 

2. усетих, че живея

Само няколко дни след като се отказах от социалните мрежи намерих нов начин как да прекарвам свободното си време – излизах на дълга разходка в градския парк.

Не, че преди не правех това, но сега не бях концентрира върху моя телефон.

В миналото обикновено ще намерите място, където можете да направите страхотна снимка, ще се настанете в любимата йога поза и ще се снимате, докато не намерите нещо ново за публикуване.

Сега отново правех снимки, но не за да получа Лайка, а по някакъв необясним начин да изпитам нова свобода, да видя себе си в друга светлина.

3. прекарвате по-малко време с телефона

Днес всички са залепени за мобилен телефон, но това боли, не само емоционално, защото ми е по-лесно да се обадя на някого, отколкото да го видя очи в очи.

Шията ме боли, защото постоянно ми е свита, докато водя поредния разговор. А очите ми отичат от вечното взиране в малкия екран, докато ровя във Фейсбук.

В началото ми беше странно да не насоча моят поглед в телефона, но по-късно всичко стана по-лесно.

4. Подредих приоритетите в живота си

Ако по-рано сред най-важните приоритети ми са моите профили, тъй като голяма част от времето посвещавах на тях, сега всичко е различно.

Сега енергията си харча за далеч по-важни неща в живота ми –  семейството, близките, партньора, кариерата.

Не казвам, че социалните мрежи не са добри за много неща.

Добре знаем всички, че сега по-лесно можем да се свържем с някого. Можем да срещнем тези добре познати герои от детството, от началното училище или роднини, които не живеят в наша близост.

Знам, че един ден отново ще започна да използвам социалните мрежи, но знам, че и времето, което прекарвам без тях е далеч по-качествено и ми предлага нови истински перспективи.

Коментари