Ето я най-древната рисунка в света!

Учени установиха, че донякъде енигматична скална рисунка на животно в пещера на остров Борнео датира отпреди 40 000 години, съобщиха световните информационни агенции. 

Това я прави най-древната рисунка на фигура и потвърждава, че родината на пещерното скално изкуство не е единствено Европа.

„Датирахме скални рисунки на остров Борнео и констатирахме, че изобразяващото фигури изкуство се е развило преди най-малко 40 000 години, приблизително по същото време, когато се е появило и в Европа“, заяви един от авторите на изследването Максим Обер от университета Грифит в Австралия.

Това „съкровище“ бе открито в пещера в провинция Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео, от французина Люк-Анри Фаж през 90-те години на миналия век.

Но едва скорошни постижения в областта на датирането позволили да се заключи, че става въпрос за най-древната известна на учените рисунка на фигура.

Рисунката изобразява неидентифицирано животно с едро тяло и четири тънки крака, пише дир.бг.

„Вероятно е нарисуван див азиатски бик – поясни Обер. – Невероятно е, че се е съхранила толкова древна рисунка. Това е отворен прозорец към миналото.“
Животното е нарисувано в червеникаво-оранжеви тонове. Учените обаче подозират, че авторите на рисунката са избрали виолетовия цвят, но пигментите се променили с годините. 

Откритието потвърждава виждането, че скалното изкуство, което е с революционно значение в културната история на човечеството, не се е появило в Европа, както дълго се смяташе, а едновременно в два края на планетата. 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.