Забравеното поверие на старите българи за денят, в който си роден- Роденото дете в понеделник ще е обичливо, Вторник

Ако се разровим назад във времето, ще разберем, че старите българи имали различни вярвания, свързани със своя бит.

Едно от тях е, че съществуват добри и лоши дни, в които може да се родиш и съответно това да ти носи късмет, или безрадостни дни.

Смятало се, че е добре да се знаят, тъй като това било белег за цял живот, в скрития смисъл на който се крие загадката на всичко онова, което ни се случва в живота и извън него! 

 

Днес ще ви разкрием какви са били вярванията на старите българи за деня, в който сте родени. Открийте своя ден в специалната ни галерия и вижте какво вещае той според старите вярвания!

Понеделник – Добре е да се родиш в понеделник.

Роденото в понеделник ще е обичливо, с хубави очи и лице.

Ще е кротко, ще има много любов и добър живот.

Вторник – Вторник, а на места и петък, се смятат за не много добри дни за раждане. Човек ще стане сух на лице, може да е смирен, ала горделив. Такива хора обаче са силни, богати и живеят дълго. 

Сряда – Детето, родено в сряда, ще е хубаво на лице, ще има стремеж към духовното. Ще бъде верен, чистосърдечен, честен, но не особено богат. 

Четвъртък – Денят се приема двузначно и като добър, и като лош. Добре е, че роденият в този ден ще има бяло и червено лице, хубава снага, светли и умни очи. Ще живее много. Лошо е, че ще бъде скитник, „никъде кол няма да забие“. 

Петък – Приема се за добър ден за раждане. Роденият в петък е смирен. Той ще се изучи, ще забогатее, ще е честит господар, ще живее дълго. 

Събота – Роденото тогава дете ще прави, каквото поиска и ако има късмет, ще стане богат търговец и ще пътува. Роденият в събота се нарича съботник. На такова дете всички в семейството гледат с голяма радост и почит.

Неделя – Добър и личен ден. Хубаво е детето да се роди в неделя. Ще е късметлия в живота, ще е честито, разумно, с хубаво лице, смирено, кротко, ще обича истината и ще мрази лъжата. Момичето ще е кипра ще обича да се гизди и облича в най-лични премени. Каквото и да облече, ще ще й прилича. 

Коментари