9-те държави, които ще изчезнат в следващите 20 години. Определено ще се изненадате от списъка

Замисляли ли сте се някога как ще изглежда светът, ако някои държави престанат да съществуват? Ако едни страни погълнат други? Много често държави се създават и разпадат. Кои от сегашните държавимогат да изчезнат през следващите 20 години?, пише Fakti.bg

 

9. Северна Корея

Това е страната отшелник – страна, която се е откъснала от останалия свят и в която се чувства недостигът на ресурси.

Промишленият капитал е силно „изтощен”, а военните разходи също отнеха значителни ресурси.

25% от населението, сред които 1 милион деца, изпитва недостиг на хранителни продукти. Ръстът на БВП на глава от населението е под 1%.

 

8. Белгия

Страната дълги години е била разделена и се е намирала на ръба на разпада. Проблемът е, че двете части на страната дефакто нямат нищо общо, даже в областта на културните и езикови връзки. Валония е разположена на юг и там се говори френски. Фландрия е на север и населението й използва холандски. Жителите на Валония се стремят към независимост и съюз с Франция, а тези на Фландрия искат да създадат независима държава

 

7. Китай

Той няма да успее да реши проблемите си свързани с околната среда и замърсяването. Това би могло да е страната с една от най-силните армии в света, но това не може да компенсира една от най-страшните прогнози, които правят анализатори за Китай: през 2030 г. там няма да има питейна вода, тъй като ще е силно замърсена. Половината от водата в големите градове и сега не е годна за пиене и независимо от положените огромни усилия през последните 5 години да се реши този проблем, в Китай е на път да изчезне напълно питейната вода.

Да – замърсяването на въздуха също е много лошо, но това на водата е още по-голям проблем. Китай вече инвестира 112 млрд. USD за модернизиране на водопроводната мрежа, но това се оказва недостатъчно.

 

6 . Ирак

В момента в страната няма кървава диктатура, но държавата продължава да се разпада: кюрдите доминират на север, сунитите – на запад, а шиитите – на юг. Всъщност, Кюрдистан и днес е независима държава със собствено правителство и търговия с международни партньори.

 

5 . Либия

Това е изкуствено създадена държава, след като отвоюва независимостта си от Италия през 1951 г. и изключително под ръководството на Кадафи успя да остане цяла. Гражданската война от 2011 г. доведе до разпад на толкова малки групировки, че мнозина очакват официално разпадане в близкото десетилетие.

Преди територията на днешна Либия се е състояла от три независими един от друг региона – Триполитания, Фецан и Киренайка. Връзките вътре в племето са били толкова силни, че само властта на Кадафи е променила малко ситуацията. И след като него вече го няма, страната се връща към това, което е била преди.

 

4. Ислямска държава

През 2014 г. тя се разрасна бързо в Ирак и Сирия, а това представлява едно – в бъдеще тази власт ще бъде дестабилизирана. Никой не обича бързо дошлите на власт и именно поради това „Ислямска държава” има толкова много врагове в цял свят.

Ако оцелее, то на нея ще й се наложи да се пребори или да сключи мир с Кюрдистан и Ирак, както и със Сирия. Дори Иран и Саудитска Арабия са готови да воюват с нея. Така, че тази държава има доста врагове и поради това е обречена на гибел в бъдеще.

 

3. Великобритания

Притесненията на кралица Елизабет напоследък са свързани с разпадането на Обединеното кралство и фактът, че Движението за независимост на Шотландия набира популярност.

През 2014 г. дори се проведе референдум и Шотландия все пак остава в границите на Великобритания, но разликата между тези, които гласуваха за оставянето и тези, подкрепили отделянето й, беше минимална. А това показва, че историята около независимостта на Шотландия все още не е приключила.

Освен това стремежът към независимост набира скорост и в Уелс, а за Великобритания това не е добра новина.

 

2. САЩ

Действително ли някой смята, че Гражданската война е довела до обединение на Севера и Юга? Ако правителството не работи над това да изглади дисбаланса, който съществува в страната днес, то повечето от 50-те щата ще искат да станат независими.

Ню Орлиънс вече подаде петиция в Белия дом с молба да позволи на Луизиана да стане независима. Под петицията са се подписали стотици хиляди души. Аляска и Тексас са сред първите щати, които искат да излязат от състава на САЩ. Събрани са над 675 000 гласа за отделянето им.

 

1. Малдивите

Тази страна ще изчезне от лицето на Земята, тъй като нея просто ще я „измие” океанът. През 2008 г. президентът на Малдивите разгледа вариант за покупка на земя на друго място и преселването на населението. Към момента 300 000 островитяни влагат спестяванията си, получени от туризъм, в покупка на дом на друго място.

Очаква се нивото на водата да се покачи с 59 см. До 2100 г. и тогава Малдивите ще се намират на едва 1.5 метра над морското ниво.

Колко точно държави ще изчезнат в следващите няколко десетилетия не може да се каже с точност. Но не е важен техният брой, а причината, поради която изчезват от лицето на Земята.