Съвсем скоро сменяме стрелките за последен път-Ето кога преминаваме към зимно часово време

Този месец преминаваме към зимно часово време.

Сменяме времето и в неделя, 28 октомври 2018 година от 4:00 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад, тоест от 4:00 часа става 3:00 часа.

Както е известно, на европейско равнище се обсъжда промяна в регламента за определяне на лятно и зимно часово време. Всяка държава членка трябва сама да избере към кой от сегашните часови варианти ще се придържа в бъдеще.

До момента повече от 12 000 души у нас са гласували по темата в допитване на правителството.

“Експертното мнение на министерството на образованието е в подкрепа на идеята за отмяна на периодичната смяна на лятното със зимно часово време. Тя се осъществява в периода на учебното време и това затруднява работата на децата по отношение на техния дневен режим, особено при преминаването от зимно към лятно часово време – трябва да стават по-рано и в първите часове не са достатъчно работоспособни, концентрацията им е затруднена”, коментира пред “24 часа” Ели Тричкова, експерт в МОН.

Зимното часово време е свързано с нашите географски ширини, което предполага по-добра адаптация на децата, убедени са в министерството. Децата от средищните училища стават по-рано от връстниците си в градовете, за да стигнат навреме, и пътуването им през зимата, когато денят е по-кратък, ще става в светлата част на денонощието.

Децата от средищните училища стават по-рано от връстниците си в градовете, за да стигнат навреме, и пътуването им през зимата, когато денят е по-кратък, ще се извършва в светлата част на деня, коментират експерти от МОН. Те обаче признават, че въпросът не е еднозначен и че учениците в големите градове, които са на двусменен режим са засегнати в еднаква степен и от лятното, и от зимното часово време.