Назад в бъдещето. 6 старинни изображения, на които се вижда смартфон (СНИМКИ)

Потребител на Twitter с псевдоним StuartHumphryes сподели снимка от 1943 г. на неговата страница, в която коментаторите видяха човек с мобилен телефон. Странно, това не е първия път, когато това модерно средство за комуникация е намерено на образи от миналото. Смартфон дори бе открит във филм на Чарли Чаплин.

Къде другаде „матрицата не успя“, вижте селекцията по-долу.

Плаж в Корнуол, Англия 1943 г.

Потребителят в Туитър с никнейм StuartHumphryes качи снимка, за да попита кой плаж е сниман на нея. И дори не обърна внимание на момчето в центъра в кафяво яке, което зашемети коментаторите. Те решили, че това е пътник от бъдещето, а в ръцете му има модерен мобилен телефон.

Девойка, разговаряща по мобилен в завода Dupond, Масачузетс, САЩ, 1938 г.

Дейли Мейл пише, че в мрежата се е появил мистериозен видеоклип. Предполага се, че датира от 1938 г. и е бил заснет в една от фабриките в САЩ. Но на рамката му тъмнокосо момиче, усмихващо се, притиска пред ухото си предмет, подобен на безжичен телефон. И тук не се мина, без да се споменават пътуващите във времето.

Умберто Романо „Мистър Пинчон и поселението в Спрингфийлд“, 1937 г.

Зрителите видяха iPhone в картина на Умберто Романо. Според тях неговият индианец го държи в ръцете си. Въпреки че не е известно съвсем какво е предметът. Някои коментатори се стремят към по-правдоподобни версии. Например, художникът може да е изобразил в ръцете на индианеца молитвена книга, острие или огледало.

Филмът „Цирк“ на Чарли Чаплин, 1928 г.

Черно-белият ням филм на Чарли Чаплин е преминал през погледите на много зрители. Но особено бил впечатлен ирландският режисьор Джордж Кларк, който го видял повече от други. На кадъра, който го заинтригувал, се вижда, че жена държи нещо до ухото си. Сред предположенията фигурирал мобилен телефон.

Фердинанд Георг Валдмюлер „Очакващата“, 1860 г.

Героинята на тази картина на Георг Валдмюлер напомня на много съвременни млади хора, които проверяват устройствата в движение, без да гледат на краката си. Така решиха потребителите на социални мрежи, гледайки платното. Но най-вероятно това е само молитвена книга.

Питер де Хох, „Пратеник с писмо“, 1670

А в тази картина мобилния телефон видя самият глава на Apple Тим Кук. В отговор на въпроса кога се е появил първият iPhone, генералният директор заяви, че го е видял в живопис от 17 век. На платното на Питър де Хох, в ръцете на млад мъж има правоъгълник, приличащ на смартфон. Но името на картината подсказва, че това е само сгъната хартия.