10 неочаквани факти за мъжкото тяло

Мъжкото тяло е много по-различно от женското. Ето в какво:

Мъжете губят колаген по-бавно, така че кожата им старее по-бавно. Бръсненето обаче и пренебрегването на грижата за собствения си външен вид обаче отнемат ​​това естествено предимство на мъжа.

Според последните проучвания, поради високото ниво на тестостерон, мъжкото тяло произвежда по-малко антитела, което прави мъжката имунна система по-слаба от женската.

Колкото по-високо е нивото на тестостерона, толкова по-голяма е тенденцията към агресия. Има и обратна връзка. Учените от Университета в Ниписинг, Канада, откриват, че агресивните действия повишават нивото на тестостерона в кръвта.

Средно мъжкият мозък е с 8-13% по-голям и 150 грама по-тежък от женския. При мъжете по-големият хипокампус е частта от мозъка, отговорна за паметта и вниманието.

Мъжете изгарят мазнините по-ефективно от жените. Около 50 калории повече на ден.

Мъжкото сърце бие по-бавно от женското.

Мъжкият хормон тестостерон оказва пряко влияние върху продължителността на живота.

Според Американската асоциация за изследване на сърдечните заболявания мъжете умират 1,5 пъти по-често от жените от сърдечно-съдови заболявания.

Мъжете и жените реагират по различен начин на проблемни ситуации: мъжете използват амигдалата на дясното полукълбо и възприемат същността на проблема. Жените използват амигдалата на лявото полукълбо и запомнят детайлите на емоциите.

При мъжете и жените, така наречените когнитивни карти са различни. Мъжете възприемат цялото пространство като „карта“, докато жените виждат света като „пътека на схема“ и са силно свързани с ориентири./ Zdrave.to