Интригуващи факти за бирата радват милиони мъже по света и у нас

Интригуващи факти за бирата радват милиони мъже по света и у нас

Светла или тъмна, в бутилка или в кен, с пяна или без – бирата е сред най-предпочитаните напитки, но знаем ли какви тайни крие зад гърба си?

За нас беше много интересно да научим някои от следните факти от историята на пивото и да ги споделим с Вас, мъжката аудитория, за която е известно, че се вълнува от бирени теми. Това не означава, че дамите също не обожават пенливата напитка, напротив. 

Официално в Европа се произвеждат над  58 000 марки бира .

За първи път напитката се споменава през четвърти век преди новата ера – времената на шумерите.

Пивото се е наричало сикару, а производството се основавало на ферментацията на ечемик. Смилали го на брашно и правили от него калъпи. За да се направи бирата, калъпът е трябвало само да се раздроби и да се потопи във вода.

Американски учени откриха ясни доказателства, че хората са започнали да варят бира преди 13 000 години, няколко хилядолетия преди началото на зърнопроизводството в Близкия изток, съобщи ЮПИ. Откритието подкрепя теорията, че бирата, а не хлябът, е вдъхновила най-ранните зърнопроизводители.

В древността пивото се считало като критерий за богатство и затова присъствало на трапезата на знатни първенци. Използвали го също за лекарство, разкрасяващи процедури и дори като търговско средство за разплащане в натура. 

Вместо меден месец, във Вавилон са „празнували“ Бирен месец. Традицията повелявала през първия месец след сватбена церемония, бащата на булката да черпи всеки ден зет си с бира. Идеята била младоженецът да разбере, че може да смени бирата, но не и жената. Може би се радвате, че не сте зетьове по време на вавилонците, защото никакво мърдане не се е д о п у с к а л о.

В Древен Египет пиели бирата през сламка, като за целта богатите хора си купували златни сламки. Бира през сламка, и то златна? Този факт може само да ни говори, че египтяните са ценяли пивото като злато.

За да построят пирамидите, египтяните получавали около четири литра бира на ден – да са свежи и да имат сили, докато работят. Не е справедливо! 

В края на единадесети век в бирата започнали да добавят хмел, и така се получил вкусът, който познаваме днес. Естествени съставки има бирата, затова и е толкова се услажда  и на мъжете, а и на дамите.

Най-старият в света документ, регламентиращ качествата на хранителен продукт е немският Закон за чистотата на бирата от 1516 година, който е валиден и до днес. 

Според древен чешки тест за качествена бира, пивоварът е бил длъжен да излее бъчва бира върху дъбова пейка, върху която сядали членове на местната управа. Седящите обували кожени панталони, а ако панталоните им не залепвали за пейката за определено време, продажбата на тази партида бира се забранявала. Значи, ако искате да тествате качеството на бирата, полейте семейния диван и ако не залепва, поливайте повече.

Доклади на видни учени от България и Европа потвърдиха, че бирата не е виновна за т.нар. „бирено коремче“, защото при умерена консумация от нея не се пълнее. Съдържанието на калории в пивото е едно от най-ниските в сравнение с редица други храни и напитки. Трупането на излишни килограми не се дължи на пенливата напитка, а на количеството мезета към нея.

При умерена консумация стандартна халба бира съдържа около 1/10 от необходимия  за човешкия организъм дневен прием на калории, който е между 2000 и 2500 kcal. Изводът е ясен – ако искате да сте слаби, пийвайте си  биричка, но в умерени количества. 

Пивните дрожди съдействат за разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините. Съдържанието на аминокиселини стимулира имунната система за възстановяване дори след химиотерапия, подпомага нервната система и осигурява енергия на организма. Намалява „лошият” и повишава „добрият” холестерол в кръвта. Умерено!

Нови научни изследвания на швейцарски учени доказаха, че само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид. Тя предпазва от затлъстяване, подобрява метаболизма на клетките и удължава живота. Това е. Ще живеете 120 години.

Съдържанието на желязо, цинк, фолиева киселина и селен в бирената мая, е причина тя да намира приложение в СПА процедурите и балнеологията. Знаем, че в днешни времена и господата използват всички тези благини, така че не се свеним да го казваме на вас, мъжкарите, а вие за разнообразие можете да споделите този опит с дамите.

Изследване на университета в Копенхаген сочи, че комбинацията от играене на билярд и пиене на бира води до дълголетие. Билярдът е лек спорт, с много почивки, предразполагащ към срещи с приятели, а пък умерената консумация на пиво създава позитивна емоционална нагласа и разведрява обстановката. Уведомете съпругата си или приятелката си за този научно доказан факт и животът ви може да се превърне в рай.

В най-голямата бирария в град Мацуширо, Япония, клиентите имат право на безплатна халба бира, но само ако са в заведението по време на земетресение. Вероятно причината е, че пивото има успокоителен ефект. Благодарение на хмела, бирата отключва хормоните на радостта – ендорфините.  Не трябва да се правят шеги за подобни бедствия, но само си представете – събрали се едни симпатични японци, навсякъде се друса, падат чаши и бутилки от рафтовете, а те милите черпят с бира. Чудесни са.

И какъв е изводът? Консумирането на пиво, стига да е в умерени количества, създава само позитивни емоции и ето защо е част от нашия интересен, здравословен и балансиран начин на живот. Наздраве!