Неизвестни СНИМКИ на Фреди Меркюри хвърлят светлина върху отношенията му с „незаменимата му жена“ Мери Остин

На 1 ноември 2018 година се състоя премиерата на лентата „Бохемска рапсодия“ – новият филм за групата Queen, който хвърля светлина върху малко известния роман между Фреди Меркюри и Мери Остин. След излизането на трейлъра в мрежата се появиха редки кадри на влюбените, а заедно с тях изплуваха и слухове за живота на Великия позьор.

Неизвестна до сега снимка, разпространена от Брайън Маем. Фреди с Мери в частен самолет – 1970-те.

 

Прието е да се смята, че тази крехка блондинка е била само прикритие за нетрадиционната ориентация на музиканта. Но истината е там, че Фреди действително е обичал Мери Остин. Той ѝ е направил предложение за брак, приписал ѝ е имение в Кенсингтън и половината от своето 75-милионно състояние. 

Веднъж Меркюри е разказал: „Нито един от моите любовници не бе способен да замени Мери. Тя бе единствената ми приятелка, моя жена. Да, аз възприемам тези отношения като брак“. 

„Имаме вяра един в друг, това ми е достатъчно. Никога не бих могъл да обикна мъж така, както обичах Мери“.

67-годишната Остин продължава да живее в същото имение в Западен Лондон, в което певецът почива от СПИН през 1991 година. По думите на съседи, тя води отшелнически живот, рядко напуска своя дом.  

Макар и жената да не е участвала в създаването на филма, тя е дала разрешението си за неговото заснемане. Продуцентите на „Бохемска рапсодия“ са бившите членове на групата Queen Брайън Мей и Роджър Тейлър. Ролята на Мери е поверена на британската актриса Люси Бойнтън. Меркюри е съживен на екрана от американския актьор Рами Малек.

Да обичаш големия 

Романът между 19-годишната продавачка и 24-годишния рок музикант започва през 1969 година и продължава 7 години. През 1973 година Queen пускат дебютния си албум, тогава Меркюри шашардисва Мери с предложение за брак.   

„Изгубих ума и дума… Въобще не разбирах какво се случва. Въобще не го очаквах“, спомня си жената. 

Впоследствие обаче щастието на Остин бе помрачено от изневерите на Фреди и свръзките му с мъже. През 1976 година той признава своите бисексуални наклонности пред нея. 

Мери веднъж разказва: „Никога няма да забравя този момент. Помня как му казах: Не, Фреди, не мисля, че ти си бисексуален. Мисля, че ти си гей“.

След този разговор Остин се мести в съседен апартамент, а Меркюри направо пропада. Певецът започва да друса с кокаин, да пие по няколко бутилки водка на ден и да изпада периодично в неконтролирани изблици на гняв. За да избяга от реалността, музикантът организира неистови оргии, които се превръщат в легендарни. 

През цялото това време Мери не губи надеждата отново да се сближи с любимия си. Веднъж дори му предлага да имат дете, за да спасят отношенията си. На предложението Фреди отвръща така: „Аз все още те обичам, но не мога повече да правя секс с теб“. 


Този отказ, вероятно, спасява живота на Остин, защото по онова време певецът вече е бил заразен с ХИВ. 

Фреди до тогава вече е успял да преспи със стотици мъже, докато светът все още не е знаел нищо за СПИН. през 1986 година той е диагностициран със страшната болест, за която той открито проговаря едва 5 години по-късно. 

Разбирайки, че дните му са преброени, певецът съставя завещанието си през септември 1991-ва година, предавайки на Мери половината от своето имане, а останалото на родителите си и на сестра си. Мнозина от приятелите му, включително и любовникът му Джим Хатън, получават само по 500 000 британски или или недвижимо имущество.  

Великият позьор угасва през ноември същата година. Мери е била с него до самия край, държала го е за ръката и му е говорила колко силно го обича. 

След кончината на Фреди тя изпълнява последната му воля и разпръсква неговия прах. Не е със сигурност известно къде точно е станало това – на гробището Kensal Green в Западен Лондон или под вишневите дървета в градината в имението му. Мери все още пази тази тайна.  

Остин така и не среща човекът, който да е способен да замени Меркюри. Все пак, тя ражда двама сина на художника Пиърс Камерън, но така и не се съгласява да се омъжи за него. „Когато Фреди умря, аз изгубих едно семейство. Той беше всичко за мен. Такива като него няма, няма и да има“, признава тя.