Така се изпълнява петилетка! Красива 19-годишна студентка стана най-добрият заварчик в Русия (СНИМКИ)

Студентката Диана Багаутдинова се оказа единственото момиче, участвало в конкурса на младите професионалисти. Тя дори два пъти изпревари в класирането 60 свои съперници момчета.

Момиче заварчик? Да! При това най-добрият в Русия. За да докаже това, московчанката през август отиде в Южно-Сахалинск, където се проведе шампионата по професионално майсторство WorldSkills за младежи между 18 и 22 години.

За триумфа на студентката от Академията по транспорт към Московския държавен университет разказаха дори в профилите в социалните мрежи на „Росатом“. „Диана Багаутдинова, чиято практика премина при нас, зае първото място на финала на VI Национален шампионат „Млади професионалисти“ #WorldSkills Russia в дисциплината „Заваръчни технологии““, съобщиха от агенцията.  

 

Естествено, Диана не е мечтала още от детство да стане заварчик – в училище тя се е занимавала с народни танци, а след девети клас е постъпила в колеж със специалност „Монтаж и проектиране на системи за отопление, снабдяване и вентилация“. Впоследствие решила да стане проектант, както и баба ѝ. 

Съдбата обаче решила друго. Момичето попаднало на практика по заваряване. Студентката взела в ръце оксижена и… всичко ѝ се получило отлично. Нейните умения били забелязани и от главния майстор. Той я посъветвал да се замисли за заваряването като занаят. „Педагогът каза, че имам добра ръка, посъветва ме да участвам. И без това бях ваканция и нямах какво да правя“, разказва Диана.  

 

Диана разказала за своето ново хоби на майка си, която първоначално изпаднала в шок. Това въобще не били думите, които майка чакала да чуе от малката си дъщеря. Въпреки това, момичето се захванало сериозно с това „мъжко“ дело и посветило на шлайфането на уменията си цели три години.  

Шевовете се получавали все по-добри и по-добри. Майсторлъкът ставал все по-голям. В резултат представителката на нежния пол, практикуваща суровата професия, вече има пети разряд от шест възможни. При това добрите заварчици овладяват занаята за пет-шест години, дори и десет, за да достигнат такива резултати. 

По думите на момичето, първоначално колегите ѝ момчета се държали с нея доста сдържано и не винаги били готови да помогнат. Но след това те признали, че тя е доста добър специалист и всичко потръгнало по мед и масло. По-нататък Диана възнамерява да работи като майстор по производствено обучение по заваряване. Сега обае роднините са готови да подкрепят младата майсторка в нейния суров избор на прекрасна професия. 

Коментари