Как спят великите умове

Как спят великите умове

Започна учебната година, а с нея стартираха и всички съмнения за малко повече сън, особено от страна на родителското тяло. Така е, мечтата на един родител е винаги да се наспи, но осъзнава, че това най-вероятно ще се случи някъде там, след абитуриентския бал. И понеже много други не са имали честта да се наспят, решили да предложат оправдание по темата. Представяме някои доста странни навици на хората, отказали привилегията на щастливия и положителен сън.

 

Чарлз Дикенс

Човекът винаги позиционирал главата си в северна посока, за да може да събере повече креативност. Дори щом отворил очи, гледал на север и хващал перото за следващото голямо творение. Фън-шуй другарите знаят, че сънят на юг не е много библейски, затова и сънят в източна посока е най-добрият. Север е вторият най-добър избор, просто да го имате предвид. И щом север помага, трябва да се доверим, все пак Дикенс е литературна личност, дала много на света, макар и да страда от безсъние!

Никола Тесла

Личност като тази може да докаже две неща: Милко Калайджиев има машина на времето, никога не може да очаквате науката да победи комерсиалното. Тесла бил известен със своето лимитирано време за сън. За едно денонощие, той не полагал глава за повече от 2 часа на ден. Имало случаи, в които прекарвал повече от 84 часа в лабораторията си, без  да се сети за възглавницата. За този странен режим, ученият често споделял:

„Не мога да си представя нещо по-вълнуващо, преминаващо през човешкото сърце, от успеха на създателя и разгръщането на неговото творение… Такава емоция кара човек да забрави за храна, сън, приятели, любов и всичко!“. 

За всички, които си мислят, че Никола Тесла работи за Илон Мъск и е създател на популярния електромобил, оставяме една скромна препратка към Wikipedia!

Леонардо да Винчи

Тесла не е единственият, който не обича да спи – да Винчи имал същата технология. Обикновено лягал за по 20 минути на всеки четири часа, а това ако не е оферта, не знаем кое може да бъде. Така Лео успявал да използва по-сериозно своето време в науката. Самият той признавал, че не се чувствал добре, след като спи повече от 20 минути.

Стивън Кинг

Авторът на доста сериозно смразяващи литературни произведения, разполага с безумен ритуал за лягане. Възглавниците трябва да бъдат поставени под определен начин, трябва да сочат симетрично другия край на леглото. 

Еминем

Сигурно е нормално да си поне малко луд, когато започнеш да правиш такава музика. В противен случай нямаме много оправдания. Еминем не просто затъмнява своята стая, а използва много тънък станьол, за да попречи на светлината да влиза. Освен това използва белият звук от телевизора, за да може да заспи спокойно. За него и римите, това помага. 


Моцарт

Великият композитор често имал проблеми със съседите. Бетовен също е имал подобни драми и по тази причина му се налагало да разполага с повече от 60 адресни регистрации във Виена. Проблемите на Моцар били известни с факта, че никой не издържал повече от 1 часа след полунощ. По негови наблюдения, това било разумното време, в което да легне и след това да започне работа отново в 6 сутринта. Дано най-накрая съседите да са намерили покой, макар и да има песни, които би пожелал да чуеш за събуждане от него. 

Зигмунд Фройд

Човекът със сигурност се е радвал на добър сън, нямаме никакво друго обяснение, особено след като се сетим, че завалията често експериментирал с лекарства и наркотици – кокаин най-често! Макар и никога да не е ходил на слънчака, Зигмунд често злоупотребявал и с пушенето. Резултатът от всичко това се е отразил върху нещо друго и също толкова впечатляващо – 33 операции за премахване на рак. 

Волтер

Неговото не е точно сънен режим, колкото безсъние и доказателство, че дори великите умове могат да бъдат безумно глупави. Доказателство за подобно преживяване е фактът, че Волтер пиел около 40 чаши кафе на ден. Навикът бил прихванат от Балзак и се наложил в сънния режим от едва 4 часа на ден. 40 кафета – потенциално същият процент хора, които са запознати с двете имена.