Заветите на Чингис Хан: Не се доверявайте на завистливци и на жени!

Учени разчетоха ръкопис на Чингис хан, съхраняван в Алтай, в който са описани съветите на великия завоевател към потомците. Ръкописът „Ключът към разума“ на старомонголски език датира от 8-14 век и се съхранява в Националния музей на Република Алтай, съобщи „Сега“, като цитира сайта „Новости онлайн“. 

Това е един от най-древните монголски документи. Вероятно текстът е написан от трима души.

Начертан е с бамбукови пръчки и четки с класическото монголско писане – вертикално и от ляво надясно. Съветите гласят: да не се говори твърде много на човек, който не вдъхва доверие и да не се взимат прекалено сериозно думите на жените. Чингис Хан препоръчва да не предаваме заповеди на сина си чрез роба, да не се съветваме с коварни или завистливи хора, да не нарушаваме онова, което е одобрено от мнозинството. 

Съветите вероятно са били записани от учениците на Чингис хан, докато са ги слушали от устата на завоевателя, смятат учените.

Първоначално Чингис хан се е казвал Темуджин или Темууджин на монголски. Той е монголски държавник, основал през 12 в. Монголската империя – най-голямата държава в човешката история. Ханът изгражда силна армия, основаваща се на меритокрацията и използва блестяща организация и тактика, превръщайки се в един от най-успешните военачалници в историята. В Монголия той е смятан за национален герой и е наричан „баща на монголската нация“.

Той обединява монголите и сродните им племена от Централна Азия, създавайки нова обща идентичност, преодоляла племенната разпокъсаност.

Започвайки със завладяването на Западна Ся и Дзин в Китай и укрепвайки държавата с нови завоевания, сред които Хорезмия, Чингис хан поставя основите на империя, оставила незаличими следи в световната история. Няколко века монголско управление в Евразия коренно променят демографията и геополитиката в тези райони. При своя разцвет Монголската империя включва големи части от днешните Китай, Монголия, Русия, Корея, Азербайджан, Армения, Грузия, Сирия, Турция, Ирак, Иран, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Афганистан, Туркменистан, Пакистан, Палестина и Кувейт.