Защо грандът ЦСКА засенчва всеки друг отбор и как именно Димитър Пенев ни класира на финал на световно (ТОП АНАЛИЗ)

През годините , в които съм участвал в отбора на ЦСКА –  70те години на миналия век, а тогава той бе марка, Brand на международния терен, голямата личност в организацията на играта като цяло, като водеща фигура в отбора и „диригент“на централната ос в отборната постройка, бе Димитър Пенев.

Увод

Футболният терен представлява една сложна координатна система, определяна от движението и намеренията на 22-ма играчи. Не е възможно да се практикува добър футбол без отлично периферно зрение, без константно отчитане на позиционирането и движението на съотборниците и противниковите играчи в голямото пространство на терена и многото подпространства на него, без най-висока степен на отвореност за обхватно възприятие на информация, нейното усвояване, светкавична преработкка и вземането на най-правилното решение, отговарящо на въпросите Кога, Как и Защо? Или качественият футбол се създава и играе предимно в мозъците на състезателите-творци. Той е изцяло един творчески процес, в чиято основа стоят определени идеи и точни намерения, продиктувани от преосмислянето, анализа и оценяването на постоянно динамично сменящи се във времето и пространството параметри, условия и предизвикателства.

И китайците, които все повече доминират света,  казват че зад всяка институция, в случая отбор стоят един дух и конкретни личности. Но един отбор може да бъде отлично усетен, дешифриран и разбран, само отвътре с присъствие и участие в него на спортния терен….

През годините , в които съм участвал в отбора на ЦСКА –  70те години на миналия век, а тогава той бе марка, Brand на международния терен, голямата личност в организацията на играта като цяло, като водеща фигура в отбора и „диригент“ на централната ос в отборната постройка, бе Димитър Пенев. Задължен съм да напиша няколко реда за неговите изключителни заложби, дарба, за неговата безупречна „мини-радиолокационна станция“(РЛС) и неговия бърз вграден „микрокомпютър“, които само за милисекунди успяваха да преработят един голям обем от данни и той мигновенно вземаше най-правилното за момента решение. За действие, изчакване или подсказване, насочване или ориентиране към свой колега-съотборник. Много пъти съм се стряскал колко верни са неговите оценки, особено в хода на „дирижирането“ на движението и действията на хората около него, както и поддържането на високо настроение у тях.

Като защитник Пенев имаше едно неповторимо чувство за заставане, за водене на своето тяло във въздуха и на тревата, за придвижване с оптимална скорост и резерв за ускорение, за избиране на  бързите и най-кратките разстояния при пресичане на атакуващите ходове на противниковите играчи и най-вече за предварително затваряне на всички интересни за насрещната атака стратегически пространства. Ако няма пространства, няма и опасна атака. И понеже имам натрупан личен опит в много игрови конфигурации с негово водещо участие в много сериозни състезания у нас и по света, аз бързо достигнах до един смел извод, зад който стоя и днес. Пената разполага с един невероятен „футболен компютър“, който е в пряка връзка с космическия интелект. Той имаше поне 9 силни футболни години в своята кариера като национален състезател и армейски капитан, а постоянството е основният белег за висока класа. Интелигентната игра, която раждаше неговата глава в редица международни мачове, му отреждаше по мое мнение, скромно казано, най-висока европейска класа на футболист-творец. Моят най-добър приятел от футболния свят, д-р Стефан Божков, винаги е споделял с мен за играча Пенев :“Изключително здрав и находчив футболист, с железни нерви и винаги знае кое е най-доброто за момента решение, защото притежава едно изключително обоняние към нещата и процесите, усеща ги, вижда ги пръв, той просто ги подушва и ги възприема бързо…“

За да приключа с една голяма личност в армейския футбол мога да добавя само, че от Пенев не съм чул една лоша дума за което и да е трето лице, което не значи,  че той няма мнение за всеки един поотделно. Пенев разполага е с изключителна памет и каквото и да предприеме като действие на терена и извън терена, той винаги мисли на едро, мащабно. Той е и голям „Давач“, много комуникативен, много контактен, с широк кръг от контакти и винаги знае на кого и как да даде повече или по малко енергия. От времето на футбола съм го запомнил, че той страшно обича да почерпи, когото и да срещне и винаги настоява сам да плати сметката. И по този показател той бе сред шампионите. Много хора в различни ситуации са разбирали и споменавали, че Пенев е и голям късметлия. Това може би е така, но понеже аз го познавам много добре, винаги съм казвал, че той просто е магнит за Късмета. И ако вярваме на китайците, то две еднакви енергии се привличат, или Късмет при Късмет отива.“

„Отборният дух и принцип е много на почит в днешен Китай. Състезателите, които се толерират в китайските фирми са тези, които са иновативни, които са творци, които обичат новото и експериментират, които се различават с нещо от другите, които имат качествата на лидери или такива, готови да следват лидера. Изредените така качества в голяма степен покриват и характеристиките на армейския футболен тим, който много обичах и точно така съм усетил от вътре неговите скрити екстри.

Тайната на успеха на един тим се крие в това, тези индивидуални характеристики и личности да се смесят така в една отборна амалгама, че да се допълват и усилват взаимно, образувайки един коктейл от синергии. И една от най важните характеристики на този коктейл е той да бъде поддържан в Баланс. Постигането на това може би е най сложното при един топ тим или една ведуща фирма. Това не става чрез подреждане на изпълнители като пешки, а е един процес, който узрява и в много голяма степен зависи от интелигентноста, отборния дух и сръчностите на отделните състезатели. Колкото е трудно постигането  на този шампионски баланс, още по трудно е той да се поддържа във времето.

И така стигаме до Лидерството. Няма силен отбор, няма и мощна компания без лидери. Лидерите и в спортната игра се налагат сами като такива, те имат вътрешната потребност и знания да се позиционират като лидери. В основата на психиката на истинските лидери не стои мотивацията за материален успех или личен комфорт. Не, истинските лидери са мотивирани преди всичко от високи постижения. И нещо много важно , лидерите имат много тънко и изострено чувство за това как най добре да се води играта. Във футбола това може би е едно от най важните им качества.

Откъс от книгата на майстора на спорта от ЦСКА Борислав Сретков „Защо и Как Китай“, 2018

Ексклузивна поредица от публикации за Bradva.bg: 70 години ЦСКА

Коментари