Тежки разкрития за кралското семейство на Обединеното кралство

Короната е тежка. Особено когато попаднеш в приказка, подобно на бившата актриса и настояща херцогиня на Съсекс Меган Маркъл.

От холивудска красавица в минижуп тя се превърна в част от кралското семейство.
Макар някои от „модните закони“ в замъка Уиндзор да изглеждат твърде строги, те могат да са полезни за обикновените дами, които робуват на добрия вкус и етикеция.


Не можем да говорим за британските особи със синя кръв, без да споменем кралица Елизабет II. Нейната модна тайна е, че залага на облекла в ярки цветове. Причината – така привлича повече внимание и изпъква в тълпата.
„Тя трябва наистина да изпъква, за да може хората после гордо да заявят: „Видях кралицата!“ Ако се появи някъде и има хиляди хора, тълпата отзад трябва да успее да зърне поне цветната й шапка“, издаде нейната снаха принцеса Софи в документалния филм „Кралицата на 90“.
Присъщо за членовете на кралското семейство е изречението „Колкото повече шапки, толкова по-добре“. Един от бонусите да си част от елита е, че можеш да носиш налудничави шапки и да си в крак с модата. Манията по тези аксесоари е породена от факта, че до 1950 година е било забранено на придворните дами да показват косите си на публични места. Според британския експерт-консултант по етикет Даяна Мейдър в днешно време шапките са по-подходящи за определени събития като църковни служби, сватби и прочие.
За съжаление обаче тиарите не са позволени на всяко събитие.
Първо, те са предназначени само за вече омъжени дами или кръвни членове на кралското семейство. Затова и актуалната херцогиня на Кеймбридж Кейт Мидълтън не сложи корона до сватбата си с принц Уилям. „Лъскави диаманти и тиари никога не се носят през деня и са позволени само на омъжените дами. Това показа статуса им и другите мъже разбират, че те не се оглеждат за съпруг“, категорична е Мейдър.
Почти задължително обаче е носенето на ръкавици. Макар те да са се превърнали в моден аксесоар, първоначалното им предназначение е да предпазват кралските особи от бактерии и настинки. Не можем да не отчетем факта, че след принцеса Даяна, която не им беше фен, младите членове на семейството често отказват да носят такива в топлите дни. Все пак за Даяна това не беше прищявка на тема стил, а със свалянето на ръкавиците тя искаше да покаже на народа, че е една от тях .
Основен закон в кралския протокол е носенето на чорапогащници. Кралица Елизабет II ги носи от първия си ден на трона, Кейт Мидълтън – също след сватбата. Засега обаче Меган Маркъл се съпротивлява, така че това правило може да подлежи на промяна.
Модата не подминава и най-малките в семейството. Не можете да видите принц Джордж в дънки и с тениска, нито принцеса Шарлот в панталон. Децата трябва да са винаги официално облечени на публично място.

По-възрастните членове могат да си позволят „ежедневно“ облекло, но то пак трябва да е внимателно подбрано. За представителките на нежния пол са разрешени спортно-елегантни рокли или панталони с яке, а за мъжете – цветни блузи и блейзъри.
В модна традиция за британското кралско семейство се превърнаха и маковете. От края на октомври до средата на ноември всеки е длъжен да носи брошка с цветето като знак на благодарност към загиналите във войните. Маковете се поставят в лявата страна на връхната дреха, уточнява в. Монитор.