Никога повече няма да сложите вратовръзка, когато видите това

Затягането на вратовръзката по шията може да доведе до появата на хипертония и да предизвика нездравословно насищане на мозъка с кислород. Това заключение е направено от немски учени от Университетската болница в Шлезвиг-Холщайн.

В експеримента, 30 доброволци са преминали MRI, след което са ги разделяли на две групи. Представители на първата група били помолени да вържат вратовръзките в състояние на лек дискомфорт, представители на втората група не връзвали вратовръзки.

В резултат на това бе установено, че кръвният поток на шията на тези с вратовръзките се е нарушил със 7,5% повече в сравнение с представителите на групата без връзки.

Според експерти, за хората с нормален артериален натиск няма да има вреди за здравето от намаляването на кръвния поток. Но тук, за пушачите, възрастните хора и хората, страдащи от хипертония, прекаленото затягане на връзката може да бъде опасно, защото може да предизвика повишаване на кръвното налягане, повишена хипертония. Може да има и главоболие, световъртеж, гадене. Всичко това се дължи на недостатъчно количество кислород в мозъка./ Zdrave.to