Ако вдигате кръвно повече от 140 на 90, то задължително трябва да избягвате ето тези храни

За повишено кръвно налягане обикновено се счита повече от 130/90 единици. Това състояние се нарича артериална хипертония (АХ). И при всеки десети случай, високото кръвно налягане е симптом на някои други заболявания – състояния, придружени от скокове в налягането от около 70. Такова хипертония се нарича симптоматична.

 Така че ако кръвното ви се повишава над 130/80 единици, възможностите са:

 

1.

Нарушаване на съдовия тон

Първото нещо, което трябва да направите е изследване: пълна кръвна картина, биохимични показатели, изследване на урината, електрокардиограма (ЕКГ), ако е необходимо, рентгенография на гръден кош, ултразвук на вътрешните органи.

Ако въз основа на резултатите от тестове и преглед от кардиолог се разкриват проблеми с кръвоносните съдове (съдовия тонус нарушение на хипертензия), но иначе сте напълно здрав човек, тогава вашият проблем се нарича „проста“ хипертония. В този случай основните задачи са: да се направят всички необходими сърдечно-съдови изследвания и правилно да се избере схема на антихипертензивни лекарства, за да се поддържа кръвното в границите на нормата.

 

2. Проблеми с бъбреците

Почти винаги се увеличава кръвното при бъбречно заболяване. Например, ако има нарушения на уринирането – болка, изгаряне, често настойчиво – вероятно е да имате възпаление в тазовите органи или уролитиаза. При мъжете в период на повишено налягане може да се изостри простатит.

 

3. Хормонални нарушения

Ако анализът на кръвта е с ниско съдържание на калий и високото кръвно налягане се комбинира с мускулна слабост, най-вероятно има проблем в тялото с хормона алдостерон, обяснява кардиолог.

Налягането се увеличава с атаки, кризата се съпровожда от бледност, изпотяване, сърцебиене, треперене, загуба на тегло, разстройство на стомаха? Възможен феохромоцитом – доброкачествен тумор на надбъбречните жлези.

Повишеното кръвно е един от честите симптоми на махмурлук при напълно здрави хора. Разпадането на алкохола причинява спазми на мозъчните съдове, което води до хипертензивни симптоми. В този случай е възможно да се вземе антиспазматично срадство ( спаган, спазмалгон, барагин ), който ще отпусне съдовете и същевременно ще облекчи болката.

 

5 Болкоуспокояващи лекарства

Оказва се, че приемането на популярни болкоуспокояващи може да коства не само проблеми със стомаха (те дразнят лигавицата – дълго време не е тайна), но и хипертонична криза. Особено ако страдате от повишено кръвно налягане. Учените от университета в Тел Авив са стигнали до заключението, че причината за хипертония, за която е известно, че повишава риска от инсулти и инфаркти, може да бъдат болкоуспокояващите.

Има болкоуспокояващи, чийто страничен ефект е повишаването на кръвното налягане (това е честно написано в инструкциите, но кой да го чете, когато спешно трябва да се облекчи болката). Кардиологът Тамара Огиева казва, че такива лекарства включват парацетамол и кофеин. Те, между другото, могат да отслабят ефекта на антихипертензивните лекарства (т.е. лекарства, които предписват хипертония под налягане). Така че бъдете внимателни.

 

6. Някои продукти

Оказва се, че кръвното може изведнъж да скочи след обилна вечеря. Особено, ако сте яли солено. Солта, както е известно, задържа течности в тялото, което неизменно води до увеличаване на натоварването на кръвоносните съдове.

Освен това, в допълнение към солената риба и киселото зеле, причинителите на хипертония може да са продукти с така наречената скрита сол – пушени колбаси, солени сирена, като например сирена тип пармезан, червен хайвер. Също така увеличават кръвното кафе и енергийни напитки, подсладени вина, вермути, бира. По-ниско алкохолни напитки с кисел вкус – плодови напитки, чай с лимон, сухо вино.

 

7. Гърбът на пациента

Не се изненадвайте, ако кардиологът, с вашите оплаквания от тежко физическо натоварване и високо кръвно налягане, ви изпрати до рентгенов анализ на цервикалния гръбначен стълб. Остеохондрозата или последствията от нелекувани наранявания на гърба често водят до хипертония, казва ортопедът Сергей Горчев. Причината е, че поради увреждане на прешлените се създава постоянно напрежение на мускулите на гърба и шията. И това може да причини спазми на кръвоносните съдове на шията и да попречи на храненето на мозъка.

Между другото, увеличаването на кръвното вечер често се свързва с неправилно аранжирано работно място, когато трябва да напрягате очите си и мускулите.

 

ВАЖНО!

Винаги се нуждаете от допълнителен преглед, ако:

– Хипертонията изведнъж се появи след 60 години,

– Кръвното се вдига внезапно и веднага с високи стойности,

– Лекарствата не помагат.

 

Прегледайте се

Нормите на артериалното налягане, разработени от СЗО:

Ниска граница нормална – 115-110 / 70 mm 

Оптимална 120/80 mm 

Горната граница нормална е 130-139 / 85 mm

Артериална хипертония – от 140/90 mm и по-високо.

 

10 причини, поради които сте изложени на риск от хипертония

Тъжната истина за живота е, че хората, които току-що са навършили четвъртото десетилетие, все повече са принудени да вземат лекарства за високо кръвно. Много от тях отдавна трябва да взимат лекарства, но хората дори не знаят за началните си здравословни проблеми. Просто не се случва на много хора, че например хипертонията може да се случи в толкова млада възраст. И междувременно почти всички от нас са изправени пред фактори, които умножават вероятността от развитие на високо кръвно налягане. Тук са само най-често срещаните ( подробности ).

 

Изследователите са доказали, че колкото повече време едно дете прекарва пред компютъра или телевизионния екран, толкова по-голям е шансът им да развие хипертония с течение на времето. Дори един непрекъснат час на ден вече е много, и колкото по-дълго детето седи в неудобно положение, толкова по-лошо.

 

ПРИ ХИПЕРТОНИЯ: 

 

СЕ ЗАБРАНЯВА:

– Всичко, което съдържа кофеин (напитки и храна);

– Мазнините от животински произход трябва да бъдат заменени с растителни мазнини

– Пушено месо, алкохол, мазнини и риба, бързо хранене – са забранени с правилното хранене

– Туршии, храна с високо съдържание на подправки и подправки;
– Пушени колбаси, риба;
– Консерви;
– Сладкиши с високо съдържание на животински мазнини;
– Свинско, яйца, свинско месо;
– Алкохолни напитки;
– Газирани напитки.

 

Продукти, чието използване трябва да бъде ограничено по време на диета:

– сол, захар, подправки;
– тестени изделия, включително бял хляб;
– сирене;
– грозде;
– диня;
– пакетирани сокове;
– животински мазнини, включително мастни ферментирали млечни продукти;
– мазна морска риба.

 

От тези продукти можете да направите доста разнообразно и не досадно меню

 

РАЗРЕШЕНИ ПРОДУКТИ:

– Пилешко, пуешко, заешко, телешко месо;
– Мляко със съдържание на мазнини не повече от 2,5%;
– Козе сирене;
– Зърнени култури (с изключение на грис);
– Супа, борш, супи – картофено пюре, бульони;
– Цитрусови плодове, плодове, зеленчуци;
– Ядки и сушени плодове;
– Прясно изцедени зеленчукови сокове.