Всеки, който пуска пералня трябва да знае! Това е супер важно! Никога, ама никога не слагай тези неща заедно!

Още по темата

Никога не пускайте пералнята на този режим, защото…

Дори личната ни хигиена да е на ниво, някои вредни навици, свързани с нея, могат да ни разболеят

Част от тях усвояваме още в детските си години и продължаваме да ги практикуваме, без дори да се замисляме.

Някои от грешките идват от стремежа към чистота. Въпреки това често рутината, в която сме убедени, се оказва предпоставка за влошеното ни здраве.

Навик

Поредното досадно занимание за почти всяка домакиня е пускането на пералня.

Тъй като сме обречени да го правим доста често, напълно нормално е да не влагаме особена мисъл в това, което вършим и да действаме машинално. Такъв навик е прането на бельо в пералнята заедно с всички други дрехи, което се оказва опасно за здравето ни.

здрави

Как да бъдем здрави?

В дебелото черво живее бактерията ешерихия коли. Тя попада по бикините или боксерките. Когато достигне до друга система в човешкия организъм, е способна да ни докара доста грижи. Изпирайки мръсното бельо заедно с другите дрехи, във водата се разпространяват над 100 милиона ешерихия коли. Впоследствие те се полепят по останалото пране и по този начин могат да се развъдят навсякъде.

Друг коварен наш навик е накисването на използвани съдове в мивката за през нощта. Така създаваме благоприятна среда за развитието на бактерии, сред които салмонела, стафилококи и други. За да се предпазим от стомашни инфекции, трябва да мием чиниите веднага, след като приключим с храненето. Също така е важно да почистваме и самата мивка, особено когато в нея са останали парчета месо и други остатъци от храна.

Друг важен хигиенен навик в кухнята е правилното използване и редовно измиване на дъската за рязане. Специалисти смятат, че повърхността й е 10 пъти по-мръсна от седалката на тоалетната чиния. Поради наличието на множество бактерии не бива да режем месо и зеленчуци на една дъска. Ако върху нея нарежем месо, в нея проникват бактерии като салмонела например, които впоследствие се пренасят върху зеленчуците, които сме нарязали. Така създаваме потенциална опасност от хранително натравяне.

Погрешно

Сред вредните хигиенни навици се подрежда и неправилното миене на ръцете. Този навик е много важен. Макар и да ни се струва много естествен и лесен, трябва да отбележим, че често се изпълнява погрешно. Ключът към ефективното измиване на ръцете не се намира в температурата на водата, а в продължителността на процедурата.

Експерти смятат, че не е нужно да изгаряме ръцете си с твърде топла вода, а просто да ги почистваме в продължение на поне 30 секунди. В същото време горещата струя отслабва защитните механизми на кожата и я изсушава, което води до своите последици.

Подсушаването на ръцете след измиване също е много важно. Използването на хавлия не е особено препоръчително, тъй като тя също е потенциална среда за развъждане на бацили. Машините за сушене също не са от най-хигиеничните, тъй като в тях се развиват купища бактерии, които попадат по ръцете ни чрез топлата въздушна струя. Именно затова е по-добре да се подсушаваме със салфетки.

Рутина

Рязането на ноктите е част от рутината ни. В него няма нищо опасно, ако използваме собствената си нокторезачка. Вземането назаем на чужда може да ни докара инфекции, гъбички и други главоболия. Ежедневният душ също може да бъде съпътстван от някои грешки. Не бива да релаксираме под гореща вода, тъй като това дехидратира кожата ни. Затова трябва да се къпем бързо и да пазим топлите душове за вечерта, преди да си легнем, съветват специалисти.

Почистването на ушите оказва се също може да бъде вредно за здравето ни. Ушната кал е приемана за мръсна, но всъщност тя е комбинация от себум, кожни клетки и секрет от ушния канал. Тя е полезна и има предпазващата функция. В същото време с клечките за уши можем да нараним тъпанчетата и да протрием деликатната повърхност на каналчетата.

Източници: Тeлeгрaф, lekuva.net