Нови сурови глоби, ако ви се случи това нещо на светофар

Мият стъклата ви на светофара – отнасяте глоба. Това предвижда новата Наредба за обществения ред на Столичния общински съвет. Паричната санкция ще бъде нанесена, само ако водачът на превозното средство плати на мияча на стъкла. В противен случай контролният орган не може да докаже провинението.

„Нашата цел беше да се опитаме максимално да изчистим кръстовището от тези хора, които мият коли. Шофьорите в София, които биха позволили и биха платили да им се измият стъклата, са може би съвсем малко. Въпреки това, искаме да предотвратим едно такова деяние”, коментира за „Здравей, България“ Иван Илиев, председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност на Столичния общински съвет.

„Ако водачът даде пари, тогава той става ваш съучастник и ще бъде наказан, ако контролния орган прецени, че има извършено нарушение”, поясни той. 

Работната комисия ще разгледа и проблемът с шума в градска среда.

„Проблемът с шума е сериозен. Ние го разглеждаме в две направления. Първо, това са домашни дейности и съседи, които извършват ремонтни дейности в жилищата си. От друга гледна точка, това са строежите, които също създават шум. Предвиждат се забрани в определени часови интервали”, Иван Илиев, председател на постояната комисия по обществен ред и сигурност на Столичния общински съвет.

Новата наредба за обществения ред и сигурност ще бъде гласувана на 26 юли.