БЕЗЦЕННО ЗА СЛЕД ШКЕМБЕ! Ето как да се отървем от мириса на чесън за броени секунди!

Листа от маруля и прясна мента, съдържащи ензими и феноли, премахват миризмата на чесън по-бързо от всичко друго се доказа в експерименти.

Статия, описваща резултатите от тези експерименти, епубликувана в Journal of Food Science.

Въпреки че чесънът е полезен, на никого не се харесва аромата му. Има много рецепти, за които се твърди, че помагат да се отървете от този остър мирис.

Рита Мирондо (Rita Mirondo) и Шерил Беринджър (Sheryl Barringer) от Университета Охайо подхождат към въпроса академично и провеждат експерименти с доброволци, които след чесъна поемат различни храни и напитки. Кои от тези продукти са най-добрите средства срещу миризмата се установява чрез анализ на състава на издишаните летливи вещества. 

Изследователите посочват, че ключовият фактор на биологичното и полезно действие на чесъна – антиоксидантно, антимикробно и неприятнят вкус е съдържащият сяра алицин. Той липсва в самото растение – веществото се образува от аминокиселината алиин при повреждане на клетките и освобождаване на ензима алициназа. Въпреки това алицин също не е много стабилен и на въздух, доста бързо се разпадат с образуване на различни съдържащи сяра органични вещества като диалилдисулфид, а също и алилмеркаптан, алилметилдисулфид и алилдиметилсулфид.

Количеството на тези вещества се определя с масспектрометър в близост до главата на доброволците от минута до един час, след като в рамките на 25 секунди са дъвчели 3 грама скилидки чесън. Различните групи доброволци пият вода, ядат сурови и затоплени ябълки, маруля, мента, ябълков сок, зелен чай или ментова лимонада. При всички средства количествата летливи производни на алицина (който ние чувстваме като миризма на чесън) нараства бързо, достигайки връхът си в петата минута след храненето, а след това бавно намалява. Но се оказа, че скоростта на отслабване на мириса е различна в различните случаи, пише офнюз.бг.

Ефект от затоплена ябълка, затоплена маруля и зелен чай върху издишания диалилдисулфид.

Мирондо и Беринджър съобщава, че ябълките намаляват концентрацията на окислените продукти на алицина в дъха около два пъти по-бързо в сравнение с контролната група (тези, които след чесъна пият вода). Марулята и особено ментата действат още по-бързо. Но ябълковият сок и ментовата напитка не са много ефективни, а зеленият чай е най-нефективен.

Авторите поясняват, че тези резултати са свързани с особеностите на механизмите за отстраняване с миризмата на чесън с различни видове храна. Ябълковите и ментови напитки не са много ефективни, тъй като те не съдържат такова количество ензими като пресните продукти – а именно ензимите позволяват достатъчно бързо да разрушават производните на алицинa в устата. Друг важен фактор, според учените, е съдържанието в продуктите на феноли, органични вещества, които могат да реагират с летливите продукти на алицина.