Девет факта за Пабло Ескобар

Почти всеки е чувал за Пабло Ескобар. Той е наркобаронът с най-известно име в историята. Започва от нищото и се издига до един от най-могъщите и богати наркобосове съществували някога. В началото Пабло се е занимавал и с кражба и продаване на надгробни плочи.

1. В средата на 1980-те, картелът на Ескобар печели приблизително по 420 милиона на седмица, което прави почти 22 милиарда долара годишно.

2. Ескобар е начело на списъка на Форбс за световните милиардери в продължение на седем години — от 1987 до 1993 г. През 1989 г. той е бил регистриран като седмия най-богат човек в света.

3. До края на 1980-те години, Ескобар доставя 80% от световното производство на кокаин.

4. Той внася около 15 тона кокаин контрабандно в САЩ всеки ден. Според журналиста Хуан Грило, по-голямата част от кокаина на картела Меделин е минавал през крайбрежието на Флорида.

5. Четирима от всеки пет американци, употребявали кокаин, са смъркали дрога, доставена от Ескобар.

6. Доколкото е известно наркобаронът е отговорен за смъртта на около 4000 души, сред които 200 съдии, 1000 полицаи, много журналисти и държавни служители…

7. Докато със семейството му се криели, дъщеря му Мануела се разболяла. За да я стопли, той изгорил около 2 млн. долара.

8.Картелът Меделин е харчел по 2 500 долара на месец за ластици, с които опаковали пачките с банкноти.

9. Ескобар печели толкова много, че всяка година отписват 10% просто защото плъховете ги изяждаха или банкнотите се повреждали в скривалищата. Загубите по такива прозаични причини се изчислявали на 2,1 млрд.долара, но Ескобар изобщо не ги усещал на фона на огромните си доходи.

На погребението му в Меделин през 1993 г. присъстват над 25 000 души, голяма част от които лично са получавали безкористна финансова помощ от него.