ВНИМАНИЕ! ЕТО КАК ДА СПАСИМ КОСАТА СИ!

Състоянието, свързано със загуба на коса, най-често на скалпа (алопеция) не е приятно и то засяга представители на двата пола, като по-често се среща при мъже.

Медицината продължава опитите за постигане на формула за лечение, която да е ефективна както за самото състояние, така и да има благоприятен ефект върху цялостния организъм на пациента. 

Последното е особено важно, тъй като съществуващите до момента медикаментозни препарати и лекарства имат много сериозни странични ефекти като нарастване на обема на мастната тъкан на гърдите при мъжете и нарушение на еректилните функции. 

Точно навреме идват резултатите обаче от проведено наскоро изследване от учени на Корейския национален университет в Пусан.

От него става ясно, че олиото от тиквени семки стимулира растежа на нова коса. 

Това потвърждава отдавна съществуващите познания за ефекта на тиквените семки, като се оказва, че формата на концентрирано олио е ефикасен природен метод срещу оплешивяване и то без странични ефекти, пише дир.бг. 

Изследването се е провело със 76 пациенти – мъже, като условието било минимум три месеца преди експеримента никой от тях да не е провеждал каквато и да било терапия  – природна, хомеопатична, медикаментозна и т.н.  

Мъжете, участвали в експеримента страдали от средна форма на алопеция. Пациентите били разделени на 2 групи  – на половината дали плацебо хапче (капсула с празно съдържание), а на другата половина провели лечение. То се състояло в това да приемат по 400 милиграма олио от тиквени семки на ден, перорално, под формата на капсули – 2 преди закуска и 2 преди вечеря. 

Скалпът на всеки един пациент е бил заснет чрез специални устройства и технология, позволяваща да се измерят много точно районите със загуба на коса, както и да се преброи всеки косъм на главата чрез специални лещи. 

Резултатът: 

За групата приемаща капсулите тиквено олио: при 44% от тях се наблюдавал умерен растеж на коса, при 51 % не е регистрирано нито подобрение, нито влошаване! При един пациент е продължила загубата на коса.

За плацебо групата: при 28% е регистриран повишен косопад, при 64% няма настъпили промени, а при  7.7%  – леко или умерено подобрено състояние. 

В групата, приемала тиквеното олио, не са регистрирани оплаквания или странични ефекти, като само при един пациент е настъпил лек стомашен дискомфорт.

При конвенционалните методи на лечение, освен вече изброените странични ефекти, често пациентите се оплакват от сърбеж по скалпа. Причината за нежеланието на пациентите да лекуват алопецията си с лекарства се крие именно в страничните ефекти, които в повечето случаи се проявяват мигновено след старта на лечение. 

Според проучване от същия университет, обхващащо 1261 пациенти, само 32% са продължили медикаментозното си  лечение, а останалите са прекратили поради влошаване на общото им физиологично състояние. 

Една от причините за добрия ефект от тиквеното олио се крие в есенциалните мастни киселини и антиоксиданти, под формата на витамин А и Е (много полезни за здравето на кожата), на които са богати суровите тиквени семки.

Ако решите да пробвате ефекта от тиквеното олио с лечебна цел, бързаме да ви зарадваме с още няколко благоприятни резултата, които ще имате от употребата на тиквено олио или сурови тиквени семки. 

Олиото от тиквено семе е доказано, че може да е с толкова силно влияние, колкото лекарството индометацин за лечение на хронични ревматоидно-артритни състояния. То е и много мощно средство при доброкачествена простатна хипертрофия или уголемена простата.

Суровите тиквени семки имат високи нива на витамин Е, включително всички форми на токоферол, и понижават нивата на лошия холестерол.

От древни времена тиквените семки са били използвани за лечение на различни проблеми с бъбреците, както и пикочни проблеми и гастрит.