Скандална биография разбива мита за Брус Лий: Друсал се до откат, а с жените…

Нова биографична книга разбива митовете около легендарния Брус Лий. „Брус Лий: Живот“ на Матю Поли представя звездата на бойните изкуства в съвсем нова светлина и разкрива скандални подробности, съобщава Си Ен Ен.
 

Тя излиза 45 години след смъртта на Лий и включва интервюта с всички, които са го познавали – от приятелите му от детството до жената, която за последно го е видяла жив. Тези, които смятат, че го познават, мога да изпаднат в шок.


 
Известен е безпощадният режим на Лий за тренировки и хранене – вземал огромно количество добавки и пиел сурово смляно месо. Един ден, обаче, след като тренирал с приятел, боецът направил нещо неочаквано – прибрал се вкъщи и запалил джойнт. Извадил го от кутия с цигари, която държал в гаража си. След това минал на хашиш – разнасял го в малки торбички и си го гризкал като закуска. „Повишава нивото на съзнателност“, обяснил той на друг боец, който го попитал защо се друса.
 
Наричаният „бог на кунгфуто“ Лий, който можел изключително бързо да овладее всеки боен стил, никога не е карал колело и имал медицинско удостоверение, че не може да го прави.
 
Представян е като беден имигрант, пристигнал в Америка в предследване на мечтите си, но всъщност израснал в заможно семейство в Хонконг, което имало шофьор и две прислужници.
 
В Хонконг има негова статуя като китайски герои, но той е отчасти и евреин.
 
Авторът на книгата Поло, който е разговарял над 100 души от обкръжението на Лий, казва, че хората често забравят факта, че до смъртта си всъщност той бил напълно неизвестен в САЩ. Големият му пробив – филмът „Дракона идва“, е пуснат по кината по-малко от месец след мистериозната му смърт в Хонконг през юли 1973 година.
 
Въпреки че докато той бил жив в американските филми азиатците не били показвани  като много сексуални, извън екрана Лий бил много харесван от жените. Бил женен и с две деца, но бил завладян от свободния дух на 60-те и имал много извънбрачни афери. Една от неговите бивши любовници разказва колко наясно бил той с тайните на женското тяло.
 
Оказва се, че Лий си бил малко хипи. По едно време пуснал дълга коса, носел шарени „мъниста на любовта“ и… се друсал, което изненадало много от другарите му в бойните изкуства. Един треньор по джудо дори спрял да работи с него заради постоянни облак от марихуанен дим, който се носел около него.
 
Дейвис Милър – автор на по-стара биография за Брус Лий, обяснява, че новата биография няма да се хареса на феновете. „Тези момчета имат нужда да вярват в бога на кунгфуто. И няма да получат това. Ще получат мъж, който е просто човек”.