Принц Хари разказа за последния разговор с майка си и призна: Ще съжалявам за това до края на живота си! (СНИМКИ)

На 1 юли 2018 година принцеса Даяна щеше да навърши 57 години. Не само британците, но и целият свят все още не може да забрави трагедията отпреди 20 години, в която загина любимката на милиони.

Години след катастрофата синовете на лейди Ди решиха да говорят за смъртта на майка си. Херцогът на Кеймбридж призна, че дълго време е ходел на психотерапевт.

 

Никога не знаеш кой разговор ще е последен 

В документалният филм за принцесата по-малкият й син си спомня за последния разговор с майка си. По това време Хари, заедно с баща си и брат си, бил в шотландския замък Балморал, а лейди Ди — в Париж.

Хари и Уилям нямали търпение да си поиграят с братовчедите и бързали да приключат телефонния разговор с майка си. „Ще се видим после“, казал раздразнено Хари. Този разговор не може да се изтрие от съзнанието му и до днес. 

„Не мога да си спомня какво конкретно съм казал. Всичко, което зная, е, че ще съжалявам до края на живота си колко кратък беше този телефонен разговор. Не знаех, че това е последният път, в който разговарям с майка си. Той щеше да протече по друг начин, ако имах дори и малки подозрения, че животът й ще приключи тази нощ“, признава херцогът на Съсекс.  

Уилям и Хари признават, че майка им е била като дете. Тя водела неформални разговори, а звънкият й смях не могат да забравят и до ден днешен.

Необикновената история на Принцеса Даяна – срамежливото момиче, което разтърси кралската мода (СНИМКИ)

Даяна обичала да подарява на синовете си толкова неудобни картички, че момчетата се страхували да ги отварят на публични места. 

Подкрепата на бащата

За никого не е тайна, че много британци презират принц Чарлз. Те го обвиняват, че е разбил сърцето на Даяна, че й е изневерявал и че той е виновен животът й да завърши по толкова трагичен начин. 

Но Уилям и Хари си спомнят подкрепата, която са получили от татко си, когато са се нуждаели от помощ. Братята признават, че баща им е зарязал задълженията си, за да им помогне да дойдат на себе си. 

На погребението на принцеса Даяна кралица Елизабет II погази всички норми и направи нещо, което никой не е очаквал! (СНИМКИ)

„Едно от най-трудните неща за един родител е да каже на децата си за смъртта на другия родител. Той остана сам и полагаше много усилия да бъдем в безопасност, грижеше се за нас. Той също премина през тази мъка“, разказва Хари. 

Последните думи на принцеса Даяна

Броени минути след инцидента към автомобила, в който била принцесата, приближили пожарникари. Един от спасителите разказва, че жената (тогава той все още не знаел коя е пострадалата), била жива и той дори опитал да й вдъхне кураж.

„Държах я за ръка, говорех й да запази спокойствие и да не се движи. Тя ми каза: „Боже мой, какво се случи?“. След това сърцето й спря и тя престана да диша. Направих й сърдечен масаж и след няколко секунди тя отново започна да диша“, спомня си мъжът. 
 

По думите му, нищо не издавало, че състоянието й е толкова тежко, а той нямало как да се досети за многобройните вътрешни увреждания, които Даяна е получила в резултат на катастрофата.

Зашеметяващите кралски тиари на британското кралско семейство и неподозираните тайни истории зад тях (СНИМКИ)

Чудо не се случило и спасителят разбрал от новините, че загиналата е любимката на милиони хора по света лейди Ди. 

За погребението на принцесата по улиците на Лондон излязоха над 3 млн. души. Хора, които не познаваха лично Даяна, дойдоха да се простят с нея. Принцесата е мъртва, но споменът за нея ще живее вечно.