Това са 3-те тайни на кафето, за които не сте чували

Сутрин чаша кафе изпълва нашия ден с енергия и радост.

Смята се, че кафето удължава живота и е източник на жизненост за тези от нас, които не разполагат с време за спокоен сън.

Без значение колко е вярно, ние не можем да си представим сутринта без чаша ароматно кафе. Някои от нас предпочитат сладко кафе, докато други правят кафе без захар, а други пият кафе с мляко, пише zdrave.

ws.

Ние вече сме писали за полезните свойства на тази напитка, в какви количества се препоръчва да се пие, така че да не причини вреда на организма.

Днес бихме искали да споделим с вас някои малко известни факти за кафето.

Може би тази информация ще бъде напълно нова и непозната за вас.

Не се колебайте да ни пишете за това в коментарите.

Полифенолите, съдържащи се в кафето, се съхраняват в кръвта в продължение на 14 часа.

Със сигурност сте чували за полифенолите – биологично активни вещества и антиоксиданти, които са от голяма полза за здравето на човека. Те ни предпазват от много заболявания като инфаркт и инсулт, а и от дегенеративни промени в нервната система.

Според експерти само една чаша кафе е достатъчна, за да се гарантира, че нашата кръв е получила достатъчен брой полифеноли.
Полифенолите предпазват тялото ни от негативните ефекти на свободните радикали, укрепват тъканта на различните органи, допринасят за по-добро усвояване на хранителните вещества в тънките черва. Полифенолите имат благоприятен ефект върху чревната микрофлора.

В резултат на изследването, учените заключават, че добавянето на малко количество мляко не засяга полезните свойства на напитката.

Кафето помага да се справим с главоболието.

Възможно е, че никога не сте чували за това, но е факт. Странно е, защото тази напитка има стимулиращ ефект върху тялото ни, и следователно, изглежда, би трябва да провокира главоболие.

Но данните показват обратното: много констатират, че главоболието спира. Тази любопитна особеност се дължи на съдържащия се в него витамин B3.

Високото съдържание на витамин B3 помага да се нормализират процесите в тялото ни, за да се поддържа достатъчно количество енергия.
Витамин B3 улеснява предаването на нервните импулси и регулира производството на хормони, така че нашата нервна система става по-здрава и силна.

Профилактика и лечение на мускулни крампи се постига скафето.

Само 100 мл от напитката – малка чаша кафе е източник на 10% от необходимата дневна доза на калий. Това е вярно.

Кафето съдържа важни минерали като калций, магнезий, фосфор, желязо и др.
Особеното е високото съдържание на калий в кафето – той ни спасява от умора и мускулни спазми.
Калият също така изпълва тялото ни с енергия и ние се чувстваме освежени на сутринта.