ТОВА УБИВА ВИАГРАТА! СЪС САМОДИВСКАТА РАКИЯ ВДИГАШ САМОЛЕТА И НЯМА КАЦАНЕ!

В търновското село Паскалевец ще патентоват рецептата, с която поколения наред тук приготвят Самодивска ракия. Елексирът има ефект по-силен от виагра заради комбинация от билки и уникалната технология, разкрива за „Борба“ кметът Мирослав Димитров.

Самодивската ракия се граби като топъл хляб както от нашенци, така и от чужденци. Наскоро бутилки заминали за Щатите по поръчка на американец.

Славата й се носи вече и вад океана. Кметът си е поставил амбициозната и благородна задача да превърне напитката, която се прави по тракийски тертип, в туристическа атракция.

„В ракията слагаме букет от билки – еньовче, цвят на магарешки бодил, който е мощен афродизиак, както и една местна билка, която тук се нарича „Пий – пак пий“. В казана се слага и роса от растенията на самодивските поляни край селото.

Събраният материал, който е само от наши лозя, се поставя в съда, чийто капак е измазан обилно с буркан дъхав паскалевски мед. Навръх Еньовден пък буретата с ракия се оставят с отворени капаци – за да се огледа в тях луната“, обобщава Димитров и допълва, че заради всичко това самодивската ракия е с неповторим вкус и качества.

„Селото ни е на повече от 550 години. има страхотна история. Било е околийски център и хората са интелигентни, а природата – прекрасна. Искаме да го популяризираме и чрез нашата емблема – самодивската ракия, която се приготвя в почти всеки дом тук“, разкрива  кметът Мирослав Димитров.