Няма да повярвате на колко години е най-старият мост в света (СНИМКА)

Древният шумерски град Гирсу, разположен по средата между съвременните градове Багдад и Басра в Южен Ирак, е един от най-ранните известни градове по света.

Преди най-малко пет хиляди години Гирсу става столица на шумерското царство Лагаш и продължава да бъде неговият религиозен център, след като политическата власт се мести в град Лагаш.

В района доказателства за шумерската цивилизация са открити за пръв път под формата на хиляди клинообразни плочи с данни за икономическите, административните и търговските въпроси на града.

Над петдесет години разкопки на този мега археологически обект са дали на света някои от най-важните паметници на шумерското изкуство и архитектура, включително 4000-годишен мост, изграден от печени тухли, който е най-старият мост, откриван в света досега, посочва Amusing Planet.

 

Гирсу е открит за пръв път от екип от френски археолози през 1877 г., което е жалко, тъй като мястото е разкопано твърде рано – преди да бъдат изобретени модерните техники за провеждането на разкопки и съхранението им.

Французите също така не следват протокола и не обръщат особено внимание на запазването на архитектурните останки.

След тях идват ловците на съкровища, които разграбват големи количества плочи и други артефакти и ги продават на колекционери. Смята се, че от 35 000 до 40 000 плочи са ограбени от Гирсу и впоследствие продадени, за разлика от само 4 000 плочи, открити от французите.

Мостът на Гирсу е открит за пръв път през 20-те години. По това време той се смята за храм, язовир иили резервоар за вода. Едва наскоро структурата е определена като мост над древен воден път.

След разкопките преди близо век мостът остава открит и изложен на атмосферните влияния, без да се полагат никакви усилия за опазванего му или да има планове за управление на обекта.

Модерното арабско име на Гирсу е Тело и в момента мястото се използва от Британския музей, благодарение на финансиране от правителството на Обединеното кралство, за обучение на иракски археолози в управление на културното наследство и практически умения за работа на терен.

Според неотдавнашно изявление на музея, възстановяването на 4000-годишния мост ще бъде част от обучителната програма.