Малцина са зървали чудото! Уникални снимки от отварянето на гробницата на Тутанкамон!

През 1907 година египтологът и археолог Хауърд Картър бил нает от Джордж Хърбърд, пети граф на Карнарвън, за наблюдение на разкопки в египетската Долина на царете.

Ученият успял да си изгради добра репутация, като стриктно описвал и съхранявал откритията.

Търсенето в долината, продължило много години, давало доста скромни резултати, което с времето навлякло на Картър гнева на неговия работодател. През 1922 година лорд Карнарвън му казал, че от следващата година прекратява финансирането на работите.

1923 г. Лорд Карнарвън, финансирал разкопките, чете на верандата на Картър до Долината на царете.

Картър, отчаяно нуждаещ се от успех, решил да се върне в изоставено от него място на разкопки. На 2 ноември 1922 година екипът му открил стъпало, издълбано в скалата. До края на следващия ден била разчистена цяла стълба. Картър веднага изпратил съобщение на Карнарвън с молба да пристигне колкото се може по-бързо.

На 26 ноември Картър и Карнарвън откриват неголям пролом в ъгъла на вратата в края на стълбата. Със свещ в рака Картър надниква вътре.

Ноември 1925 г. Погребалната маска на Тутанкамон

„В началото не виждах нищо, горещ въздух излизаше от помещението, в резултат на което пламъкът на свещта играеше, но скоро, след като очите ми свикнаха, от мъглата бавно се появиха детайли на камера, странни животни, статуи и злато – навсякъде блясък на злато“, спомня си Картър.

4 януари 1924 г. Хауърд Картър, Артър Каландър и египетски работници отварят вратите, за да видят за първи път саркофага на Тутанкамон.

Екипът археолози открил гробницата на Тутанкамон, младия фараон, управлявал Египет от 1333 до 1324 г. пр.н.е.

Гробницата на Тутанкамон се оказала единствената неразграбена от иманяри. Тя била натъпкана с хиляди безценни артефакти, включително тук се намирал саркофагът с мумифицираните останки на Тутанкамон.

Декември 1922 г. Церемониалното ложе във формата на Небесна крава, заобиколено от запаси и други обекти в предната част на гробницата.

Всеки обект в гробницата бил описан старателно и каталогизиран преди изваждането. Този процес отнел почти осем години.

Декември 1922. Позлатеното ложе-лъв и други съоръжения в коридора. Стената на погребалните покои се охранява от черни статуи на Ка.

Тези снимки, документирали откриването на легендарната гробница на Тутанкамон, са били оцветени от Dynamichrome за изложбата The Discovery of King Tut, която ще бъде открита в Ню Йорк на 21 ноември 2015 година.

1923. Канута в съкровищницата на гробницата.

Декември 1922 г. Позлатеното ложе-лъв и инкрустиран нагръдник сред други обекти в предната камера.

Декември 1922. Под ложето лъв в предната камера – няколко кутии и сандъци, а също кресло от черно дърво и слонова кост, което Тутанкамон използвал в детството си.

1923 г. Позлатен бюст на Небесната крава Мехурт и сандъци в съкровищницата на гробницата.

Януари 1924. В „лаборатория“, създадена в гробницата на Сети II, реставраторите Артър Мейс и Алфред Лусас почистват една от статуите на Ка от предната камера.

1923 г. Статуя на Анубис на погребална носилка.

Декември 1923 г. Във външния саркофаг в погребалната камера огромен ленен покров със златни розетки, напомнящи нощно небе, покрива по-малък саркофаг.

Източник: Megavselena.bg

Коментари