Никога не го прави! Ще „убиеш“ колата си, ако при тръгване направиш това!

Това са най-разпространените неправилни действия от страна на шофьорите

Експерти посочиха петте най-разпространени грешки, които шофьорите правят. Всички те водят до повреди по автомобила, което съответно налага и посещение в сервиз. Някои от тях могат да причинят фатални последици за превозното средство.

1. На път с малко гориво

Една от най-често допусканите грешки е пътуването с малко гориво в резервоара.

Не всички знят, че това оказва влияние не само върху работата на горивната система на автомобила, но и върху всички системи за захранване. При дизеловите коли свършването на горивото по време на път може да нанесе много тежки поражения.

2. Рязко спиране и потегляне

Резките ускореният или намаляване на скоростта водят до износване на цялата система за задвижване, особено при автомобилите с предно предаване. Увреждат се съединителя и се налага преждевременна завяна на спирачните механизми.

3. Каране на ниски обороти

Карането на прекалено ниски обороти също крие сериозни рискове от повреда. Заради недостатъчното налягане на маслото, в този случай двигателят бързо изчерпва своя ресурс. Освен това натоварването върху трансмисията също е доста голямо. 

4. Потегляне със студен двигател

Подобно действие, особено при по-ниски тепператури, съществено съклащава живота на автомобила. Повечето специалисти препоръчват преди потегляне моторът да загрее за няколко минути, след което не трябва да се ускорява рязко, поне докато двигателят и трансмисията не достигнат нормална работна температура.

5. Претоварване на автомобила

Не бива превозното средство да бъде претоварвано, особено когато предстои пътуване по далеч от идеалните пътища (такива са повечето в България). Прекалено големия товар уврежда на първо място окачването, в резултат на което ударите от неравностите се предават на шасито и каросерията. А това води до увреждания, някои от които могат да бъдат доста тежки.

 

 

  

 

Коментари