ВНИМАНИЕ, МЪЖЕ! Ето кога сте застрашени от остеопороза

Остеопорозата покосява и мъжете след 55-годишна възраст. Проблем е, че при тях тя се открива по-късно и в по-напреднала фаза, тъй като я влачат с години, без да се лекуват. Костите на мъжете изтъняват и започват да се чупят. Проблемът при тях е, че заболяването с години остава неоткрито, тъй като те рядко ходят на профилактичен преглед от страх „да не им открият нещо“.

Над 1 милион българи са застрашени от това заболяване, тъй като злоупотребяват с алкохол, мазните храни и са обездвижени. При остеопорозата болки няма.

Затова някои лекари я наричат „тихия крадец“. Сигнал за тревога е смаляването на ръста с 1-2 см годишно. В тези случаи трябва да се измери костната плътност. Тя се проверява, като се изследват костите на китката или на петата. Дори при проверка на цялото тяло, което се налага при по-сериозни проблеми, облъчването е минимално като при снимка на един зъб. Основна причина за по-високата чупливост на костите и за остеопорозата при мъжете е андропаузата. Състояние, което по-често наричаме мъжки климактериум. Свързано е като при жените със загуба на полови хормони и има много “лица” .

При всички мъже над 55 г. нивото на тестостерона пада и повлича ред негативни последици, едно от които е остеопорозата. Костите изтъняват, но общото количество костна маса е все още високо, затова промените остават незабележими. Мъжете са в по-благоприятна ситуация в сравнение с жените по отношение на остеопорозата. Затова пък по-често те прекаляват с цигарите, алкохола, кафето и някои лекарства, за които е доказано, че допринасят за болестните промени в костите. В резултат на това стават и различни по тежест счупвания. На остеопорозата се дължат 60-85% от фрактурите на бедрената шийка и 70-90% на прешлените при мъжете, сочи статистиката.

Коментари