Падна митът с правилото за 8 чаши вода на ден, ето колко течности наистина трябва да пиете!

Пиенето на вода в днешно време се е превърнало в истински фетиш. Докато хората се хранят – пият вода, ако искат да отслабнат – пият още повече течности. Тази тенденция е вдъхновила и авторитетни лекари да проведат проучване и да определят дали наистина повечето приети течности са полезни.

Оказва се, това не е така.

Понякога дори повечето вода е вредна. Затова експертите са посочили колко течности трябва да се пият, за да помогнат на тялото, а не да му вредят.

Колко вода е необходима за здравето

Може би няма човек, който да не е чувал за правилото на 8 чаши на ден. Мнението, че е необходимо да се пие толкова много вода дневно, обикаля планетата в продължение на няколко години. Въпреки това, тази доза е най-малко съмнителна.

Най-ранното споменаване за регулирането на водното съдържание в човешкия организъм е от 1921 г. Авторът на изследването прекарва 24 часа, като внимателно измерва колко течност изчерпва тялото му по време на уриниране и потене, изчислява, че това са 8 чаши течности и предполага, че това количество трябва да бъде възстановено. Това означава, че принципите за изчисляване на потреблението на вода за дълго време се основават на характеристиките на организма на дадено лице.

По-предпазливи и внимателни към нюансите, съвременните учени смятат, че е трудно точно да се посочи колко вода трябва да се пие дневно. Американската национална академия на науките, инженерите и медицината определя адекватни ежедневни течни стандарти, използвайки думата „приблизително“:

Приблизително 3,7 литра за мъжете.

Предполага се, че 80% от тази сума влиза в организма заедно с всички напитки, включително мляко, плодови сокове и течностите, които съдържат кофеин и 20% – от твърди храни (зеленчуци или плодове).

Отново приблизително същите цифри се подкрепят от Световната здравна организация. Тези приблизителни изчисления се отнасят за хора с умерена физическа активност при умерени температури на околната среда.

Ако физическото натоварване е по-голямо и температурата е по-висока (да речем, че сте отишли ​​на пътуване през летните горещини), количеството течност ще трябва да се увеличи.

Колко? Това вече е отделен въпрос, изискващ специален подход и въвеждането на допълнителна терминология.

Как да разберете колко вода да пиете

Лекарите идентифицират два ключови признака, че имате достатъчно течности:

Вие не сте жадни.

Вашата урина е безцветна или светложълта.

Ако това е така, можете да се отпуснете: с режима ви на пиене на течности, тялото ви е задоволено. Не е нужно да се напъвате да пиете повече дори ако вие или някой друг мисли, че не пиете достатъчно вода).

Ако има поне един от признаците, тогава трябва да добавите чаша вода, компот, плодов сок или друга течност между храненията: напитките ще намалят вероятността от дехидратация.

За риска от дехидратация трябва да се обърнете особено внимателно, ако влизате в някоя от следните рискови групи:

1. Вие се занимавате с физически труд или спорт

Всяка дейност, която ви изпотява, е очевидна индикация да пиете още една чаша вода преди, по време или след нея, дори и да не ви харесва.

2. Вие живеете във високи планини или на място в горещ и сух климат

Тези параметри на околната среда ви карат да се потите интензивно (въпреки че навън потта може да е невидима поради интензивно изпаряване) и съответно губите повече течност, отколкото обикновено. Загубите изискват компенсация: не забравяйте да носите бутилка вода и редовно да я пиете.

3. Имате температура и повръщане или имате диария

Колкото по-висока е температурата, толкова повече влагата изчезва (изпарява) чрез кожата и тялото като цяло. Дехидратацията в този случай е изключително опасна, защото е в нарастващ мащаб. Колкото по-малко течности има в тялото, толкова по-малка е способността му да устои на болестта и толкова повече се покачва температурата. Така загубата на течности отново се увеличава. Ето защо, при такива условия лекарите се препоръчват да се пие вода колкото е възможно повече.

4. Бременна сте или кърмите

Експертите съветват бременни жени да пият най-малко 10 чаши (2.4 литра) течност, а кърмачките – най-малко 13 чаши (3.1 литра) дневно.

Как се проявява дехидратацията?

Жаждата възниква, когато тялото губи 2% вода. Дехидратацията се получава, ако загубите около 5% от течносттите.

Ако не е възможно да разберете дали човек получава достатъчно течности, можете да използвате индиректните признаци, които показват развитието на дехидратацията:

Виене на свят.
Немотивирана умора.
Редки уриниране (например при кърмачета пелената остава суха за 3 часа или повече).
Запек.

Има и по-малко очевидни симптоми на дехидратация. Не ги игнорирайте в никакъв случай: трябва да увеличите употребата на течности, а ако това не помогнете, се вижте с лекар./Zdrave.to