Ето как наистина са изглеждали известни историчаски личности като Шекспир, Нефертити, Бах

Съвременните антрополози благодарение на новите технологии са получили уникалната възможност да възстановяват лицето на човек по черепа му. Трудно можем да съдим доколко резултатите отговарят на реалния облик на историческите личности, но все пак е интересно да видим как може да са изглеждали Тутанкамон или Нефертити.

 

1.

Нефертити

Учените твърдят, че така е изглеждала в реалния живот майката на фараона Тутанкамон – прочутата Нефертити. През 2003 г.

египтоложката Джоан Флечър идентифицира мумия с номер KV35YL като Нефертити, „главната съпруга“ на древноегипетския фараон от XVIII династия Ехнатон. Учените решават да реконструират образа . През 2010 г. обаче се появява нова версия – тези останки не са на Нефертити, а на другата „половинка“ на Ехнатон, която при това му е била и сестра. Но повечето египтолози са на мнение, че мумията е именно на майката на Тутанкамон.

 

2. Тутанкамон

Учените не са пропуснали да обърнат внимание и на самия Тутанкамон. Той е бил фараон от XVIII династия на Новото царство и е управлявал Египет през 1332-1323 г. преди нашата ера. Според египтолозите Тутанкамон е имал генетично заболяване и е страдал от малария. Именно това в крайна сметка причинило ранната му смърт. Фараонът умрял едва на 19 години. Учените смятат, че около 50 % от мъжете, които днес живеят в Западна Европа, са потомци на египетските фараони и следователно роднини на Тутанкамон. Антрополозите и генетиците са установили, че общият прародител на европейските мъже с хаплогрупа R1b1a2, управлявал някога Древен Египет, е живял в Кавказ преди около 9500 години. Преди около 7000 години носителите на фараонските гени започнали да мигрират в Европа.

 

3. Апостол Павел

Апостол Павел е влязъл в историята като един от основателите на християнството и най-ревностният проповедник на христовото учение извън еврейската общност. Известен е още и със своите 14 послания, в които той разяснява значението на християнската философия. Живял е през 5-67 г. от новата ера. Смята се, че е създал редица християнски общности на територията на Балканите и Мала Азия. През 2009 г. било проведено научно изследване на саркофаг, намерен под олтара на римския храм в Сан Паоло Фуори ле Мура. Там са открити фрагменти от кости, които учените подложили на въглероден анализ. Било установено, че останките са на човек, живял между първи и втори век от новата ера. Този факт потвърждава версията, че става дума за мощите на апостол Павел.

 

4. Крал Ричард III

Ричард III е последният представител на мъжката линия на Плантагенетите на английския трон. Бил е на власт от 1483 до 1485 година. Според историците кралят загинал на бойното поле, слязъл от коня и изгубил шлема си. Преди смъртта враговете го ранили 11 пъти, като 9 от ударите били по главата. Костите на ръцете не са пострадали, което показва, че по време на смъртта си Ричард III е бил с доспехи. Кралят загинал в битката при Босфора в сражение с претендента за трона Хенри Тюдор, който впоследствие станал крал Хенри VII. Реалният образ на крал Ричард III е бил реконструиран по останки, намерени през 2012 г. под автомобилен паркинг в Лестър.

 

5. Николай Коперник

Останките на Николай Коперник, автор на средновековната хелиоцентрична представа за света, били намерени през 2005 г. в катедралата Фромборка (Полша). Варшавски учени направили компютърна реконструкция на лицето му в Централната лаборатория по криминалистика.

 

6. Себастиан Бах

През 2008 г. Карълайн Уилкинсън, шотландска антроположка, реконструирала облика на великия немски композитор от XVIII в. Йохан Себастиан Бах. Ексхумацията на останките на Бах била проведена през 1894 г., а през 1908 г. скулптори направили опит да възсъздадат облика на композитора, но по онова време се ръководели от портретите му. Критиците от ХХ в. обаче не са доволни от резултата и твърдят, че бюстът със същия успех може да изобразява, например, Хендел.

 

7. Уилям Шекспир

Лицето на прочутия английски поет и драматург Уилям Шекспир било реконструирано от учените по посмъртната му маска.

 

8. Данте Алигиери

През 2007 г. екип учени от Болонския университет успели да реконструират лицето на Данте Алигиери, великия италиански поет, живял между XIII и XIV век. Антрополозите смятат, че Данте може да е страдал от нарколепсия – заболяване на нервната система, проявяващо се в пристъпи на внезапно заспиване. Изводите им се базират на това, че в своята „Божествена комедия“ поетът много точно описва симптомите на нарколепсията и съпътстващата я катаплексия – внезапна загуба на мускулен тонус.

 

9. Анри IV

През 2010 г. екип учени установил, че запазената до наше време мумифицирана „глава на Анри IV“ е истинска. Въз основа на този артефакт представили реконструкция на лицето на краля. Но още през 2013 г. друг научен екип се усъмнил в автентичността на останките на монарха.

 

10. Арсиноя

IV Арсиноя IV е по-малка сестра на египетската царица Клеопатра. През 2009 г. учените успели да реконструират лицето по мерки, взети от черепа , изгубен през Втората световна война. По сведения на древноримския историк Йосиф Флавий Арсиноя била екзекутирана в Ефес по заповед на Марк Антоний и Клеопатра. Египетската царица смятала, че доведената сестра представлява заплаха за властта .

11. Свети Николай

Чудотворец Обликът на свети Николай бил реконструиран по данни на италиански професор по анатомия, получени през 50-те години на миналия век по време на реставрация в базиликата „Свети Николай“ в град Бари. В християнството Николай Мирликийски се почита като чудотворец. Смята се за покровител на търговците, моряците и децата.

Коментари