НИКОЙ НЕ СИ Е ЗАДАВАЛ НАЙ-ВАЖНИЯ ВЪПРОС! ЕТО КАКВО СА ПИЛИ НА ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ!

Библията дава доста изчерпателен отговор на въпроса „Какво би направил Исус?“. Но за християните възниква и друг въпрос: какво е пил Исус?

За да отговорим на този въпрос, от ключово значение е мястото и времето на Тайната вечеря на Исус и неговите учениците, преди да бъде разпнат. Три от четирите истории за живота на Исус в Библията – известни като Евангелия, посочват, че тя се е състояла в четвъртък преди честването на Пасха около 30 г. от Новата ера, заяви отец Даниел Кендал, професор по теология в Университета на Сан Франциско за приложението за вино Vivino, цитиран от Independent.

„За разлика от Йоан Кръстител, Исус е пиел вино“, обяснява отец Кендъл и добавя: „От описанията става ясно, че най-вероятно става въпрос за „Седар“. Тъй като това е била и все още е най-важния ритуал на евреите, виното вероятно е било част от празненството“.

Въпреки че сортовете грозде не са били конкретизирани и не са им давани имена, както сега, вино се е правело в тази част на Близкия изток от около 4000 г. преди Новата ера.

Археологическите свидетелства предполагат, че около времето на Тайната вечеря, богатите концентрирани вина са били популярни, посочва д-р Патрик Макгавърн, професор по антропология в Университета в Пенсилвания и директор на биомолекулярен археология Проект за Кухня, ферментирали напитки и здраве в Университета на Пенсилвания музей във Филаделфия.

В древна Юда, близо до Йерусалим, където е била Тайната вечеря, археолозите са намерили съд с надпис „вино от черни стафиди“. Това означава, че производителите на вино може да са използвали грозде, изсушено на лозата или на слънце, за да получат сладко, гъсто вино. В близост до този регион са открити и съдове с надписи „пушено вино“ и „много тъмно вино“. 

Въпреки че по това време е било популярно виното да се разрежда с вода, в Йерусалим са харесвали богато, концентрирано вино, посочва д-р Макгавърн, пише офнюз.бг. 

За обогатяване на вкуса на виното са използвани подправки и плодове – нар, мандрагора, шафран и канела, а дървесна смола е добавяна за по-доброто му консервиране. Така че виното, което са пили на Тайната вечеря, може да наподобява греяното вино, което някои от нас пият на Коледа. 

Макар че не е ясно какво вино точно е пил Исус на Тайната вечеря, д-р Макгавърн се шегува: „Ако някой може да намери Светия Граал и да го прати в лабораторията ми, можем да го анализираме и ще ви кажа. 

Коментари