Кои коли навъртат най-голям годишен пробег

Съществува ли зависимост между големината на автомобила и пробега? Според изследване на сайта за търговия с употребявани коли auto.ru отговорът на този въпрос определено е положителен, а обяснението е съвсем просто, пише Факти бг.

След анализ на показанията на километражите в хиляди автомобили втора ръка се оказва, че колкото по-висок е класът на модела, толкова по-голям е пробегът. Това е съвсем логично, тъй като малки коли се купуват най-вече за каране на кратки разстояния в града, а не за дълги пътешествия.

При провеждането на изследването е използвана европейската система за категоризация. В сегмент „A“ са градските минита, в „B“ попадат субкомпактните модели, в „C“ – компактните, „D“ е средният клас, „Е“ – бизнес моделите, а „J“ е за всъдеходите и кросоувърите.

Резултатите от проучването сочат, че собствениците на коли от клас „A“ изминават средно по 10 400 км на година. В сегмент „B“ пробегът е 15 400 км, а в клас „C“ – почти 16 000 км. 

Най-много километри навъртат автомобилите от сегмент „D“ – средно по 17 400 на година. Кросоувърите и всъдеходите се подреждат чак на четвърто място след „C“, „D“ и „E“.

Някои модели от този клас обаче се използват по предназначение за дълги преходи и пробегът им е близък до максималната стойност в целия рейтинг – например Kia Mohave и Toyota Land Cruiser (по 19 000 км). Сред „шампионите“ по модели са Skoda Rapid (19 600 км), Skoda Octavia (18 400), Audi A6 (18 300) и BMW X5 (18 100).

Коментари