Нереално: Гръцки реставратор влезе гроба на Христос за първи път от 1810 година и разказа смайващи неща!

Бях първият човек, влязъл в гробницата на Христос. Да, миришеше на смирна. Това заяви гръцки реставратор, който е първият човек, влизал в гроба на Христос от 1810 година насам, съобщава „Грийк рипортър“.
„Почувствах страхопочитание.

Почувствах се нереално. Разплаках се, когато открих, че съм дошъл, защото Господ го е поискал. И не бях особен почитател на вярата“, разказва Петрос Халофтис-Ригас от град Мегара, експерт по реставрациите, който е работил в Божи гроб в храма „Възкресение Христово“ в Ерусалим. Той даде интервю пред местно издание.
 
„Гробницата не трябваше да се отваря. Причината, поради която я отвориха, беше, че я циментираха, тъй като се страхуваха, че водата може да мине през зидарията и да унищожи това, което е вътре“, обяснява 49-годишният мъж.
 
„Аз бях единственият, който влезе, след като най-горната плоча беше отместена. Гробът не беше отварян от 1810 година, когато е изграден свещен саркофаг, за да го предпази. Оттогава не е отварян“, добавя реставраторът.
 
Веднага след като слязъл, подушил нещо като смирна – миризма, която не може да се сбърка. „Мястото мирише на смирна така или иначе, тъй като монасите я използват из целия храм „Възкресение Христово“. Но тази миризма беше различна. Нещо уникално, което не съм усещал преди“, споделя той.
 
Халофтис-Ригас разказва и за друга странна подробност около Божия гроб. „В зидарията отзад, в стената, на височина около 2 метра, открих дървен клин – около 20 см дълъг, който имаше много приятна миризма, която се носеше три дни. Беше там от 200 години. Нормалното е да мирише на изгнило. Но ухаеше приятно“.

Коментари