BBC Mundo: Това е новият американски метод, който предсказва смъртта ви!

Представете си, че сте научили, че ви предстои инфаркт няколко часа преди да се случи. Звучи като научна фантастика, нали?

Но сега това вече е възможно. Поне за някои пациенти в Съединените щати.
Американската администрация по контрола върху храните и лекарствата (FDA) преди дни одобри нова техника, която може да предотврати внезапната смърт от сърдечни атаки.

Това е компютърна програма, която анализира данните за пациентите, наблюдавани в болниците, и изчислява вероятността от сърдечен удар, предупреждавайки лекарите и медицинските сестри за това не по-късно от шест часа, преди да се случи.

„Днес медицината е изправен пред същинска „перфектната буря „. Хората живеят по-дълго, но страдат от повече хронични заболявания Освен това опитните лекари редовно се пенсионират“, казва Ланс Бъртън, генерален мениджър на ExcelMedical, технологична компания, която е разработила методиката.

„За пациентите се води наблюдение, но лекарите и медицинските сестри често реагират след критичната ситуация“, казlа той пред BBC Mundo.

Методиката, разработена от ExcelMedical, се нарича WAVE Clinical Platform. Тя анализира информацията, постъпваща от пациента и, според Бъртън, е в състояние да предвиди ситуации, които се изплъзват на човешкото око.

По думите на представители на ExcelMedical, програмата е много лесна за използване: не изисква специален или нов хардуер. Тя използва системите за мониторинг, които вече са налични в повечето болници.

Софтуерът анализира пет ключови индикатора: пулс, дихателен ритъм, кръвно налягане, телесна температура и ниво на кислород.

Тя се свързва с приложение на телефона, таблета или компютъра на медицински специалист. По този начин лекарите могат да наблюдават състоянието на пациентите в реално време, без да са до леглото на болния.

Но най-важното нововъведение на WAVE е алгоритъмът, за безопасност, наречен Visensia security index. Той е първият по рода си, одобрен от Надзорния орган на САЩ и работи чрез анализиране на променливите и количествено определяне на нивото на риска по скала от 0 до 5 точки.

Ако състоянието на пациента е класифицирано с индекс, по-висок от 3 точки, системата автоматично изпраща сигнал за тревога на медицинския персонал.

Тестовете, проведени от ExcelMedical в медицинския център на Университета в Питсбърг, са признати за много успешни: в продължение на осем седмици не са фиксирани неочаквани смъртни случаи при пациентите, наблюдавани от системата WAVE.

Същевременно шест души са починали в контролната група, в която пациентите са били наблюдавани по традиционния начин./Zdrave.to

Коментари