Показаха новата Лада Нива и всички онемяха! Като космически кораб е! А като разбрах цената – струва само

През миналата седмица се състоя една среща между губернатора на Самарска област и ръководството на съвместното предприятие GM-АвтоВАЗ. Целта на срещата бе да бъдат получени държавни гаранции за получаване кредит, който ще бъде взет от GM-АвтоВАЗ за започване на серийно производство на новото поколение на всъдехода.
Проектът Chevrolet Niva-2 е във финален стадий на разработка, но за да се премине към серийно производство е необходима държавна поддръжка.

Общата сума за целия проект Chevrolet Niva-2 е снижена на 4.

3 млрд рубли, а на въпрос на губернатора относно това каква ще е цената на новата Niva, от GM-АвтоВАЗ отговориха еднозначно – 700 000 рубли. Сумата се равнява приблизително на 20 000 лева. Цената е по-висока от тази на първото Chevy-Niva, но според думите на специалистите тук говорим за съвсем друг автомобил. Целта е новата Niva да се превърне в лидер в SUV сегмента в Русия, като това би следвало да стане след пет години.

5 април 1971 година се счита за рождената на един от най-популярните оф-роудъри у нас и в много други страни – Лада Нива, която от няколко години се казва Лада 4х4. Промяната в обозначението бе наложена от факта, че името „Niva“ стана собственост на джоинт венчъра GM-AvtoVAZ, който на базата на Лада пусна модела си Chevrolet Niva.
Lada Niva (ВАЗ 2121) е описана от създаделите си като “Renault 5 на шаси от Land Rover”.

Разработката на модела започва през 1971 година, когато екип инженери под ръководството на Владимир Словиев започва работа по „цивилен“ пълноприводен модел. Първите прототипи са готови през 1971 и 1972 г но са отхвърлени като „прекалено утилитарни“, тъй като били открити и без врати, подобно на Jeep Willys. Така, били добавени твърд покрив и врати, а двигателят бил 1568-кубиков, заимстван от ВАЗ-2106.

 

fakti.bg

Коментари